Witte schicht

3
56

Packard Bell steekt zijn nieuwe notebooks en desktops in een opvallende witte verpakking. Of je dit nieuwe design mooi vindt of niet is een kwestie van persoonlijke smaak. Wij vinden het in elk geval positief dat een pc-fabrikant afstapt van het obligate zwarte of grijze pc-ontwerp. Natuurlijk moet de pc ook nog snel en goed zijn. Dat onderzochten we aan de hand van de nieuwe iXtreme 5830.
packardbellixtreme5830_k
De Packard Bell iXtreme 5830 heeft werkelijk een "extreme" vormgeving. Hier is duidelijk leentjebuur gespeeld bij Apple. Het ontwerp van de geruisloze blinkend witte kast met grijze randen doet erg denken aan de iMac. Het is eens wat anders dan het pikzwart waarvoor de meeste pc-fabrikanten tegenwoordig kiezen. Het 15-inch lcd-scherm, de bolvormige luidsprekers, het draadloze toetsenbord en de draadloze muis zijn in hetzelfde blinkende wit uitgevoerd en passen er perfect bij. Het ontwerp zou wat ons betreft écht af geweest zijn indien Packard-Bell een optische muis zou meeleveren. Nu zit je helaas nog opgescheept met een gewone volgbol.

Gebruiksvriendelijk
Als je de doos opent, kom je eerst een blad tegen met daarop visueel aangegeven hoe je alles aansluit. Vergissingen zijn uitgesloten. Ook aan de softwarekant zit het goed. Traditiegetrouw krijg je bij een Packard Bell pc een hoop applicaties meegeleverd en bij deze iXtreme 5830 is dat niet anders. Ze staan op een aparte dvd met een gebruiksvriendelijk menu. We telden tien applicaties en games, waaronder Civilization 3, Freddie Fish, Spliter Cell, Norton Internet Security en Desktop for Kids. Word 2002 staat op nog een aparte cd.
Windows XP Home Edition is al op de harde schijf geïnstalleerd, maar vóór je het kunt gebruiken moet je eerst via een gebruiksvriendelijke wizard enkele instellingen doorlopen. Na herstarten staan sommige meegeleverde applicaties voor je klaar in het Start-menu van Windows. De ontbrekende applicaties en games kun je zelf installeren van de meegeleverde zilveren schijfjes.

Prestaties
De Intel Pentium 4 2,8 GHz heeft hyperthreading, wat de prestaties naar omhoog stuwt. De prestaties onder Sysmark 2002 zijn uitmuntend (Internet Content Creation: 393; Office Productivity: 176). Je krijgt een halve gig geheugen en een grafische kaart van met een ATI Radeon 9200 SE chipset. Voor deze prijs hadden we graag een snellere videokaart gezien. De grafische prestaties zijn niet in verhouding tot de rest van de machine (slechts 4633 op de 3D Mark 2001 SE benchmark en een magere 673 op de 3D Mark 2003 benchmark). Een dvd-rom én dvd+rw zijn allebei van de partij. Verder zit er ook een geheugenkaartlezer/schrijver in de kast. Deze Packard-Bell heeft geen diskettestation.
Het 15-inch LCD-scherm van Packard Bell zelf is van een onberispelijke kwaliteit, maar de omschakeltijd ligt iets te hoog om er vlot snel bewegende games mee te kunnen spelen.


Opgepast: de afgebeelde monitor is een 17-inch model

Specificaties:
Processor: Intel Pentium 4 2,8 GHz met hyperthreading en 800 MHz FSB
Intern geheugen: 512 MB DDR 333 MHz
Harddisk: Afhankelijk van beschikbaarheid (in het geteste systeem: Western Digital WD800BB)
Overige media: 16x DVD-ROM en 4x Sony DVD+RW MultiDrive
Monitor: Packard Bell FT500 15-inch LCD monitor (1024 x 768 pixels)
Grafische kaart: ATI Radeon 9200 SE
Geluid: SigmaTel C-Major Audio chip met Packard Bell Diamond design luidsprekers 2.1
Aansluitingen: 4 USB 2.0, 1 serieel, 1 parallel en 2 Firewire
Modem/netwerkkaart: Aztech CNR2900 56K V.92 en Realtek RTL 8139 10/100 Mbps
Software: Microsoft Windows XP Home Edition, MS Word 2002; Freddi Fish 4; New DJ; Power DVD 4; Photo Express 4.0 SE; Music Video Maker G6; Photo Explorer 7.0 SE; Civilization 3; RecordNow DX; Master CD Creator; Easy Crypto Deluxe; Colormailer PhotoXpress; Norton Internet Security FE 2003; EverSafe; Desktop for Kids.

Conclusie
Op games gebied blijven de prestaties van de Packard Bell iXtreme 5830 wat achter, vooral onder DirectX 8 en 9. Voor office applicaties, videobewerking en grafische applicaties is deze machine wel meer dan snel genoeg. De prijs is voor wat wordt geboden meer dan redelijk.

Prestatiescore: 58/100 (ter vergelijking: de snelste pc door ons getest haalt momenteel 72/100)
Prijsprestatiescore: 69/100 (ter vergelijking: de pc met de beste prijsprestatiescore door ons getest haalt momenteel 71/100).

Adviesprijs
Richtprijs:  1.799,-
Vorig artikel3 megapixel instapmodel
Volgend artikelSinterklaas
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. wouter
    heel gemakkelijk schijnt het wel niet te zijn om pc films te monteren enz.De software is wel op de pc geplaatst alsook de handleiding.Ikzelf ben nog niet zover om deze bewerking uit te voeren.
    willi

  2. dag willi,
    ik wilde graag horen hoe makkelijk of moeilijk het is om met deze pc video-films te monteren vanop een camera en ze vervolgens te branden op dvd. Kan je ook oude analoge (VHS) video inlezen en vervolgens branden ?
    Wouter

  3. deze computer is een zeer goede en uitermate een goed geconfigureerde pc met alles erop en eraan.Het toetsenbord en de pc zijn draadloos en functioneren prima.Voor iemand die instapt bij deze computer koopt een pc die de moeite waard is.
    Ik heb zelfs een LCD scherm 17\” en ook dit is prima.
    Een tevreden Packard Bell- i5830 fan

Reacties zijn gesloten.