Externe Audigy

5
27

Na de Audigy lanceert Creative een externe geluidskaart genaamd de Extigy. De Extigy moet vooral beginners aanspreken die eenvoudig een upgrade willen doen van de geluidskaart. Maar ook notebookgebruikers doen er hun voordeel mee.
creativesb_extigy_box
Het is een wat raar idee want waarom zou je een externe geluidskaart op de markt brengen? Creative denkt dat velen de ervaring en de kennis niet hebben om de veelal op het moederbord geïntegreerde geluidskaart uit te schakelen en te upgraden naar een kwalitatief betere kaart. Een lovenswaardig idee, maar volgens ons zal de Extigy vooral de mobiele gebruiker aanspreken: thuis plug je de Extigy in je notebook en je kunt meteen genieten van digitaal veelkanaals geluid zonder het kabelwirwar.

In en uit

In wezen is de Extigy niets meer dan een afgeslankte Audigy die in een apart kastje werd gepropt en voorzien van een USB-connector. De installatie is dan ook een echt makkie en desgewenst kun je de Extigy gewoon naast je huidige geluidskaart blijven gebruiken. Een handigheidje is dat de Extigy automatisch herkent wat voor soort geluidssysteem eraan hangt en de instellingen daaraan netjes aanpast. De Extigy komt zoals het hoort met voldoende invoer- en uitvoermogelijkheden. Zo vinden we vooraan vergulde connectoren voor hoofdtelefoon, microfoon en een lijningang alsook een digitale optische in- en uitgang. Achteraan bevinden zich een digitale coaxiale geluidsingang, MIDI in en MIDI out en drie analoge luidsprekeruitgangen die een signaalruisverhouding hebben van 100 dB. Een handig extraatje is de meegeleverde afstandsbediening die je kunt instellen voor gebruik met verschillende applicaties.

Gamers

De snelheidsbeperking van de USB-bus legt ook beperkingen op de Extigy: zo kan de Extigy niet de volledige bundel aan geluidseffecten aanspreken die we kennen van de Audigy. De Extigy ondersteunt dan ook maximaal EAX versie 2.0. Voor gamers blijft de Audigy geluidskaart dan ook het summum, zeker als je weet dat de Extigy behoorlijk wat beslag legt op de processorkracht van je pc waardoor veeleisende games minder vlot draaien. We mochten dit aan den lijve ondervinden in de shooter Medal of Honor en het bekende Quake III Arena waar de framerates duidelijk zakten bij gebruik van de Extigy.
Tijdens onze testen bleek de Extigy verder een redelijke, maar zeker niet uitzonderlijke geluidskwaliteit ten gehore te brengen. De voornaamste kwaliteiten van dit product lijken te liggen op het vlak van de decodering van een Dolby Digital geluidssignaal. Je kunt de Extigy overigens ook als stand alone decoder gebruiken in combinatie met een dvd-speler of een spelconsole. Desondanks blijft het jammer dat er geen ondersteuning is voor DTS geluid dat door steeds meer dvd-films wordt aangeboden.
Op onze testconfiguratie vertoonde de Extigy nogal wat kuren onder Windows 2000. Af en toe complete vastlopers – onder andere bij het opstarten van de pc – doen ons de wenkbrauwen fronsen. De tijd ontbrak om uit te dokteren waar dit aan kon liggen, maar waarschijnlijk moet de schuldige gezocht worden in de nog niet helemaal afgewerkte stuursoftware. Onder Windows XP stellen deze problemen zich gelukkig niet.

Conclusie
De Extigy spreekt een specifiek doelpubliek aan en heeft enkele niet te versmaden pluspunten. Voor doorgewinterde gamers of muziekliefhebbers zijn er echter teveel beperkingen zoals het ontbreken van SoundFonts.
Adviesprijs
235,95 euro
Vorig artikelAlles kan beter, zelfs bij HP
Volgend artikelHoogste prestaties met i850E en RDRAM-geheugen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

5 REACTIES

  1. ik heb sinds mei vorig jaar een soundblaster extgy externe geluidskaart. Ik krijg hier ondanks alle instellingen op 5.1 te hebben gezet er maar geen 5.1 uit. wel gewoon stereo.

    Ook bij het test programma met de AC3 test hoor ik niets.

    De kaart is ter reparatie weg geweest en heb zelfs een nieuwe gekregen. Het probleem is echter nog steeds niet opgelost nog steeds heb ik geen dolby 5.1 ondersteuning.

    Ik vermoet dat we hier met een software probleem te maken hebben. twee extgy kaarten waar ik geen dolby 5.1 ondersteuning uit krijg.

    Mijn dolby versterker werkt echt prima met mijn normale dvd speller wie kan mijn helpen Tel 0655550203 na 19.00 uur

  2. Gebruik deze kaart ook sinds enkele maanden… Ben DJ en gebruik deze kaart om met m’n notebook 2 signalen uit te kunnen sturen… Niets dan lof voor de kwaliteit en stabiliteit! Enkel samen met xp wil hij soms niet op starten… mvg

  3. Wat ik me afvraag is of deze externe soundkaart ook voor serieuze toepassingen inzetbaar is. Kun je er goede semi-professionele (homestudio) opnamen mee maken op een laptop? En hoe is het gesteld met het ruisniveau bij weergave en vooral bij opname? Is de latency acceptabel (enkele milliseconden) en is er ASIO-2 ondersteuning?

  4. Onze pc is een P4 2,2 GHz met 256 MB DDR geheugen. Meer dan zwaar genoeg dus. De problemen zijn vooral gerelateerd aan Windows 2000. Creative erkende ondertussen enkele fouten die kunnen optreden wanneer de Extigy wordt losgekoppeld en terug aangesloten. Maar de blauwe schermen bleven in ons geval regelmatig voorkomen, meestal bij het opstarten van de pc. Een nieuwe firmware en drivers brachten vooralsnog geen soelaas.

  5. Ik heb mij een tijd geleden zo een Extgy aangeschaft de problemen die jullie beschrijven ondervind ik niet met deze soundcard. Ook met spelletjes heeft ze geen problemen ik weet niet op welke pc jullie deze hebben getest maar ik kan niet anders vermoeden dat jullie pc niet zwaar genoegd was

Reacties zijn gesloten.