Voordelige smartwatch met veel functies

Xiaomi Redmi Watch 4 review

0
526

Xiaomi Redmi Watch 4

€ 100,-
7.9

Diskidee Performance Score

7.3/10

Diskidee Price/Performance Score

8.5/10

Pros

  • Affordable
  • Good battery life
  • Excellent screen

Cons

  • Few apps
  • No mobile pay
We testen de Xiaomi Redmi Watch 4, een voordelige Apple Watch lookalike met een helder Amoled-scherm en veel functies. Is het een goed slim horloge?

De opvolger van de eerder geteste Xiaomi Redmi Watch 3 heeft opnieuw enkele verbeteringen en dit voor een nog lagere prijs. Maar is het een goede smartwatch? We zoeken het uit.

 
Ontwerp

De Redmi Watch 4 heeft een vergelijkbaar design als de Watch 3, maar de behuizing is  dankzij het grotere scherm ook enkele millimeters groter en dikker, hoewel het nog altijd een zeer draagbaar polshorloge blijft.

De behuizing oogt stijlvoller en voelt steviger aan, dankzij het frame met aluminiumlegering (twee kleuropties verkrijgbaar). De draai- en drukknop op de zijkant is gemaakt van roestvrij staal. De onderkant bestaat wel nog altijd uit kunststof, maar het scherm heeft een extra glazen beschermlaag, al wordt het type glas nergens vermeld.

Ondanks de iets grotere afmetingen, betere bouwkwaliteit en zwaardere accu (420 mAh) valt de gewichtstoename goed mee. Met horlogebandje weegt het klokje 48,6 gram. Standaard wordt een wit of zwart TPU-bandje meegeleverd, maar andere opties zijn verkrijgbaar. Het bandje kan je snel verwisselen.

 
Technische kenmerken

Het zeer kleurrijke 1,97-inch Amoled-aanraakscherm met een pixeldichtheid van 302 ppi heeft een piekhelderheid van 600 nits, zodat je het scherm ook in volle zon kunt lezen. De pixeldichtheid is iets lager dan bij het vorige model, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Het grotere beeldoppervlak is sowieso een pluspunt en het nieuwe scherm heeft een vernieuwingsfrequentie van 60Hz voor soepeler scrollen en navigeren.

Dankzij de iets grotere accu gaat het horloge volgens de fabrikant tot 25% langer mee dan zijn voorganger. Dit hangt uiteraard af van het gebruik, maar zeven à tien dagen zijn zeker haalbaar in de praktijk. Gebruik je de always-on wijzerplaat dan daalt de autonomie natuurlijk, maar ongeveer een week is ook dan haalbaar. Er is ook een speciale batterijbesparende modus waarmee het horloge tot dertig dagen meegaat, maar dan is er nog weinig “smart” functionaliteit.

Xiaomi Redmi Watch 4

Xiaomi Redmi Watch 4 (© Xiaomi ; licentie: Xiaomi )

 
Sensoren

De PPG (photoplethysmogram)-sensor aan de onderkant heeft nu vier kanalen voor een grotere betrouwbaarheid. De sensor werkt door licht door de huid te schijnen en veranderingen in de lichtabsorptie te meten, wat correleert met bloedvolumevariaties. Het gebruik van meerdere kanalen bij PPG-apparaten verbetert de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid van de metingen.

Ter info: PPG-apparaten gebruiken verschillende soorten licht (rood, groen, en infrarood) om de bloedvolumevariaties te detecteren. Bij elke hartslag wordt meer bloed door de vaten geduwd, waardoor er meer licht wordt geabsorbeerd en minder licht terugkaatst naar de sensoren. Deze variatie maakt het mogelijk om vitale metingen zoals hartslag, bloedzuurstofgehalte, ademhalingsfrequentie en bloeddruk te berekenen (de Watch 4 heeft overigens geen bloeddrukmeting).

Slimme algoritmes verwerken deze data om gemiddelden te berekenen en te tonen in de Xiaomi Mi Fitness-app.

 
Specificaties
Xiaomi Redmi Watch 4 (M2314W1)
Kleur Grijs, Zwart (meegeleverde polsband)
Material Plastic onderkant met aluminiumrand en glazen voorzijde met snel verwisselbare polsband
Afmetingen & Gewicht 47,6 x 41,1 x 10,5 mm, 48,6 g

*met horlogeband, verstelbaar 135-205 mm

Scherm 1,97” (5 cm)

390 x 450 Amoled, 60 Hz, 600 nits piek, aanraakscherm

Batterij 420 mAh Li-ion, twintig dagen normale levensduur; levensduur bij continue meting zuurstofgehalte bloed tijdens slaap niet opgegeven (was vijf dagen bij vorige model); autonomie bij continu gebruik GPS tijdens sporten niet opgegeven (was veertien uur bij vorige model); tien dagen autonomie met always-on wijzerplaat

Laden via 2 magnetische pogo pinnen, 90m laden van 0-100%, 5m laden geeft 8u slaapbewaking

AP Geen details
OS Xiaomi HyperOS
Geheugen Geen gegevens
Connectiviteit Bluetooth v5.3, GPS/Glonass/Galileo/Beidou/QZSS
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, SpO2 sensor, Luchtdruksensor
Waterdichtheid IP68, 5ATM (50 m)
Compatibiliteit Android en iOS; Mi Fitness app noodzakelijk

 

 
Praktijk

Je bedient alles met veegbewegingen op het aanraakgevoelige scherm. Eén draai- en drukknop op de zijkant assisteert je bij de selectie en activering van functies. Als je het instelt, kan je de knop ook als noodknop gebruiken: drie keer snel op de draaiknop drukken waarschuwt de contactpersoon die je configureerde. Dit werkt via de Bluetooth-gekoppelde smartphone. Via dezelfde weg kan je ook normale telefoongesprekken voeren met behulp van de ingebouwde microfoon en luidspreker.

Gegevens tussen horloge en smartphone wissel je uit met behulp van de Mi Fitness app die ook in het Nederlands beschikbaar is. Mi Fitness heeft een zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface.

Apps op het horloge worden niet ondersteund, maar er zijn een twintigtal standaard aanwezige functies (weer controleren, fitness oefeningen starten, ademhalingsoefeningen, timers, wekkers, stopwatches, stressmeting, camera, muziek en telefoon bedienen, etc.). Ook is er keuze uit meer dan tweehonderd verschillende wijzerplaten.

Xiaomi Mi Fitness

Xiaomi Mi Fitness (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

De gezondheids-, fitness- en sportfuncties zijn voldoende uitgebreid. De Mi Watch heeft tot honderdvijftig sportmodussen, waaronder binnen of buiten hardlopen, fietsen en zwemmen. Je kan het horloge niet rechtstreeks koppelen aan andere apps, maar gegevens uitwisselen met Strava, Apple Health en Zepp Life is wel mogelijk.

De slaapmeting werkt goed en toont de lichte, diepe en rem-slaap, het aantal keren dat je wakker werd, de gemiddeld hartslag, de gemiddelde bloedzuurstof, de gemiddelde hartslag en de ademhalingskwaliteit. Je kunt een wekelijkse of maandelijkse samenvatting van de slaapgegevens opvragen.

Hoewel de Watch 4 een NFC-chip heeft, wordt die in het EU-model niet gebruikt. Een mobiele betaalfunctie is niet beschikbaar.

Conclusie
De Xiaomi Redmi Watch 4 is een verbetering tegenover de Watch 3 en dit voor een iets lagere prijs. Dit blijft een betaalbare, functionele smartwatch met een prachtig aanraakscherm. Je moet wel met enkele beperkingen kunnen leven, maar de aanwezige functies werken goed en de batterijlevensduur is ook veel beter dan een duurdere smartwatch met allerlei extra mogelijkheden die je doorgaans toch niet gebruikt.
Gemiddelde prijs
100 euro
Foto van Xiaomi
Website: Xiaomi
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBuiten-bewakingscamera met breed gezichtsveld
Volgend artikelDigitale foto’s zelf printen: waarom en hoe?
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.