Snelle en energiezuinige SSD’s

Samsung 990 EVO NVMe M.2 SSD review

0
85

Samsung 990 EVO NVMe M.2 SSD

Vanaf € 119,-
9.1

Diskidee Performance Score

9.1/10

Diskidee Price/Performance Score

9.1/10

Pros

  • Fast
  • High endurance rating
  • Excellent software support

Cons

  • Software not in Dutch language
We testen de Samsung 990 EVO NVMe M.2 V-NAND SSD, solid state drives bedoeld voor een M.2-sleuf met een PCI Gen5x2-interface of lager. De 990 EVO is volgens Samsung 43% sneller dan de 970 EVO. Klopt dit?

De Samsung 990 EVO SSD tilt de prestaties naar een hoger niveau met sequentiële lees-/schrijfsnelheden tot 5.000/4.200 MB/s en willekeurige lees-/schrijfsnelheden tot 700K/800K IOPS. Dat is een verbetering van 43% betekent ten opzichte van de 970 EVO Plus. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te wachten bij het laden van games en het openen van grote bestanden.

Uiteraard moet de computer die hoogste snelheden ook ondersteunen. Die worden alleen gehaald bij PC’s en laptops met PCIe 4.0 x4 en PCIe 5.0 x2 interfaces.

De 990 EVO biedt ook verbeterde energie-efficiëntie, met een verhoging tot 70% ten opzichte van het vorige model, waardoor je langer kunt werken zonder je zorgen te maken over de batterijduur.

Bovendien ondersteunt de SSD Windows Modern Standby, waarmee je direct aan/uit kunt schakelen met ononderbroken internetconnectiviteit en naadloze meldingsontvangst, zelfs in de energiebesparende modus.

 
Kenmerken

De 970 EVO bestaat in capaciteiten van 1 en 2 TB. De nieuwe SSD gebruikt zesgeneratie-Samsung TLC NAND flashchips en een verbeterde 5nm Samsung ‘Picolo’-controller.

Het totaal aantal geschreven terabytes of ‘terabytes bytes written’ (tbw) bepaalt de effectieve duur van de garantie, die maximaal vijf jaar bedraagt. Dat hangt dan weer af van de capaciteit. De tbw bedraagt 600 tbw voor het model van 1 TB en 1.200 tbw voor het model van 2 TB; dat zijn dezelfde duurzaamheidscijfers als bij de eerder geteste EVO 970.

Deze SSD’s ondersteunen ook AES-256 full-disk encryptie.

Samsung 990 EVO SSD 2 TB

Samsung 990 EVO SSD 2 TB (© Samsung ; licentie: Samsung )

 
Software

Met de Samsung Magician software voor Windows 10, MacOS High Sierra en Android 5.1 en hoger, een uitgebreide suite van optimalisatietools, controleer je gemakkelijk hoeveel terabytes er al geschreven zijn op de 990 EVO SSD.

Deze software stelt je in staat de firmware te updaten (tijdens onze tests hebben we moeiteloos firmware-updates uitgevoerd), de prestaties van de SSD te testen, overprovisioning in te stellen om de levensduur van de SSD te verlengen (standaard ingesteld op tien procent), de SSD veilig te wissen, en hardware-encryptie te configureren.

Samsung Data Migration Software is voortaan geïntegreerd in Magician. Daarmee kloon je moeiteloos gegevens van een bestaande schijf met besturingssysteem naar de nieuwe 990 EVO. Je vindt de software op de Samsung-website. (De software is helaas niet Nederlandstalig.)

 
Prestaties

Zoals gezegd worden de topsnelheden alleen gehaald op computers met PCIe 4.0 x4 en PCIe 5.0 x2. Maar zelfs met de PCIe 3.0 x4 interface, momenteel nog het meest voorkomend, presteert de 990 EVO SSD veel beter dan de 970 EVO Plus. Bijvoorbeeld in de UL PCMark Full System Drive Benchmark en Parkdale benchmark scoort de 990 EVO 2 TB op dezelfde PC meer dan veertig procent sneller dan de 970 EVO Plus.

Conclusie
De Samsung 990 EVO NVMe M.2 V-NAND SSD is een snel presterende, betaalbare, energiezuinige, langlevende SSD voor algemeen desktop- en laptopgebruik. Samsung Magician software biedt uitstekende tools en goede ondersteuning, maar is helaas  niet beschikbaar in het Nederlands.

Prijs
€ 119 (1TB); € 199 (2 TB).
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelPlatenspeler met Bluetooth: hoe goed klinkt het?
Volgend artikelWifi-6 router met AI voor optimale verbinding
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.