Stille multigigabit switch met PoE++

Netgear MS108EUP multigigabit switch review

0
333

Netgear MS108EUP 8-port Ultra60 PoE++ Multi-Gigabit (2.5G) Ethernet Plus Switch

€ 459,-
7.8

Diskidee Performance Rating

7.8/10

Pros

  • Quiet
  • Power over ethernet
  • User-friendly management interface

Cons

  • Expensive
  • Heavy external power supply
We testen de Netgear MS108EUP 8-port Ultra60 PoE++ Multi-Gigabit (2.5G) Ethernet Plus Switch. Dit is een stille, snelle switch die tot 60 watt stroom over een gewone ethernetkabel levert.

Met de Netgear MS108EUP 8-port Ultra60 PoE++ Multi-Gigabit (2.5G) Ethernet Plus Switch versnel je niet enkel je thuisnetwerk, maar voorzie je compatibele camera’s, wifi-toegangspunten, ip-telefoons en andere netwerkapparatuur ook van stroom (tot 60 watt).

 
Kenmerkern

Power-over-ethernetswitches zijn vaak niet passief gekoeld; voor desktopgebruik is het geproduceerde lawaai, hoe stil ook, niet zo handig.

De MS108EUP werkt wel volledig stil, dit dankzij zijn externe voeding van 4,7 ampère. Die is fors en zwaar, even zwaar en bijna even groot als de volledig van grijs staal vervaardigde switch zelf.

De grote externe voeding is onvermijdelijk omwille van het behoorlijk forse totale PoE-stroombudget van 230 watt dat deze switch levert.

Van de acht poorten leveren de vier (blauw gekleurde) linkse 2,5 Gbit/s PoE++ (802.3bt)-ethernetpoorten zestig watt stroom over een ethernetkabel.

De vier rechtse (geel gekleurde) 2,5 Gbit/s PoE+ (802.3at)-ethernetpoorten leveren maximaal 30 watt aan een verbonden PoE-apparaat.

De switch is beheerd, zodat je de PoE-prioritisering van elke poort via het webbeheer zelf regelt. Het beheer laat verder toe om voor elke poort het stroomverbruik en het stroomschema te bepalen.

Het beheer ondersteunt ook de onderverdeling van het netwerk in vlan-segmenten en het toewijzen van ‘quality of service’-prioriteit, naar keuze poortgebaseerd of automatisch op basis van informatie in de netwerkpakketten, voor zover de aangesloten apparatuur dit ondersteunt (DSCP volgens WRR of ToS).

Deze switch bevestig je desgewenst aan een wand met behulp van het meegeleverde bevestigingsmateriaal.

Volgens Netgear heeft de switch (niet de vervangbare voeding) een MTBF (gemiddelde levensduur) van meer dan veertig jaar. Je krijgt er ook een levenslange garantie bij, op voorwaarde dat je het apparaat bij Netgear registreert.

Alle informatie over de MS108EUP 8-port Ultra60 PoE++ Multi-Gigabit (2.5G) Ethernet Plus Switch vind je op de Netgear-website.

Netgear MS108EUP switch voorkant

Netgear MS108EUP switch voorkant (© Netgear; licentie: Netgear)

 
Praktijk

De eerste keer dat je inlogt op de beheersinterface gebruik je het verstekwachtwoord ‘password’. Dat vind je overigens terug op een sticker op de onderkant van het apparaat. Dit wachtwoord dien je direct te wijzigen in een uniek wachtwoord met 8 à 20 tekens en minstens een hoofdletter, een gewone letter en een cijfer en/of symbool.

Het (Engelstalige) webbeheer is niet al te uitgebreid, maar wel overzichtelijk, met boveaan een menu met keuze tussen switching, PoE, diagnostiek en algemene instellingen.

Hier regel je zaken zoals ondersteuning voor jumboframes tot 12K, beperking van de doorvoersnelheid per poort, uitschakelen van de LEDs, QoS, VLAN, IMGP-snooping, PoE-werking, inschakelen van luspreventie, DoS-preventie en broadcast storm-controles, energie efficiënt ethernet (802.3az) en probleemoplossing via spiegelen van poorten, waarbij je het netwerkverkeer van één poort voor bewakingsdoeleinden naar een andere poort stuurt.

Hier configureer je ook eventuele ‘port trunking’ (koppelen van meerdere netwerkpoorten in één logische verbinding).

Netgear MS108EUP switch beheerinterface

Netgear MS108EUP switch beheerinterface (© DTL BV; licentie: DTL BV)

Er zijn vier LAGs (Link Aggregations) mogelijk met maximaal vier leden in elke LAG. Die zijn naar keuze statisch of LACP (Link Aggregation Control Protocol)-compatibel.

LAGs verhogen de bandbreedte tussen twee eindpunten en zorgen ook voor redundantie. Een LAG kan bijvoorbeeld gebruikt worden om twee switches tegen de hoogst mogelijke snelheid met elkaar te verbinden.

Firmware-updates dien je manueel te downloaden van de Netgear supportsite; automatisch updaten is niet mogelijk.

Wij vernieuwden de aanwezige firmware 1.0.0.7 naar de nieuwste, 1.0.1.5. Deze bevat verbeteringen voor de vlan-functionaliteit en herkent webcamera’s en wifi-toegangspunten automatisch aan de hand van hun eventueel aanwezige organizational unique identifier (OUP) in het netwerkpakket. De switch geeft het apparaat dan eventueel automatisch een vooraf geconfigureerde CoS-prioriteit mee.

De nieuwe firmware lost ook enkele beveiligingsproblemen op.

Conclusie
De Netgear MS108EUP multi-gigabit switch is een van de weinig echt stille 2,5 Gbit/s ethernetswitches met power-over-ethernet en dankzij zijn fluistertille werking geschikt voor desktopgebruik. Het webbeheer is overzichtelijk en niet erg ingewikkeld, maar bevat wel alle instellingsmogelijkheden die je nodig hebt. De prijs is aan de stevige kant, maar is in verhouding tot de mogelijkheden die deze switch biedt.
Gemiddelde prijs
€ 459,-
Foto van Netgear
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDraadloze netwerkcentrale met wifi-6 mesh
Volgend artikelLaptops met aandacht voor duurzaamheid
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.