Muzikale volledig draadloze oordoppen

Bowers & Wilkins PI7 In-ear True Wireless Headphone review

0
220

Bowers & Wilkins PI7 In-ear True Wireless Headphone

€ 398,-
6.7

Diskidee Performance Rating

7.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.5/10

Pros

  • Excellent audio quality
  • Good ANC
  • Case works as music streamer

Cons

  • Very Expensive
  • No volume control on device
  • Limited battery life
We testen de Bowers & Wilkins PI7 In-ear True Wireless Headphone, echt draadloze oordoppen met automatische ruisonderdrukking en ondersteuning voor hi-res audio. Hoe goed klinken ze?

Bowers & Wilkins is een bekend hifimerk en het is dan ook logisch dat ze uitpakken met volledig draadloze oordoppen met een uitstekende audiokwaliteit.

 
Kenmerken

Op papier ziet het er in elk geval goed uit, met ondersteuning voor 24-bit/48 kHz audio, dubbel uitgevoerde driver units met individuele versterkers en volledige ondersteuning van de Qualcomm aptX hi-res Bluetooth-audiocodecs (Adaptive, HD, Low Latency, Classic).

Zes microfoons zorgen voor een optimale gesprekskwaliteit en ondersteunen de ANC-functie (automatische ruisonderdrukking).

Het laaddoosje functioneert zelfstandig als Bluetooth audiostreamer en speelt desgewenst hi-res muziek door naar andere, zelf niet draadloze Bowers & Wilkins-koptelefoons of naar gelijk welk apparaat dat digitale USB-C-audio ondersteunt.

De benodigde kabels zijn meegeleverd; daarbij ook een USB-C naar 3,5 mm analoge audio-aansluiting, zodat je muziek zelfs digitaal kan streamen naar oudere muziekapparatuur.

Tijdens het streamen dienen de doppen in het doosje opgeborgen te worden; multipoint-verbindingen worden niet ondersteund en de PI7 onthoudt slechts de drie recentste Bluetooth-connecties.

De ronde doppen worden met een draaibeweging ingebracht en sluiten de gehoorgang vrijwel af. Op het einde zitten verwisselbare silicone beschermstukjes. De medium ‘ear-tips’ zijn geïnstalleerd, de kleine en grote mate vind je onderaan in de verpakking.

De oordoppen wegen elk zeven gram en samen met het doosje komt het totale gewicht op 68 gram.

Het doosjes ondersteunt snelladen en draadloos Qi-laden wordt eveneens ondersteund.

De accu gaat maar vier uur mee tijdens het streamen zonder de ANC-functie te gebruiken; gebruik je die wel dan daalt de luistertijd naar 2,5 uur. Het laaddoosje kan de doppen achttien uur bijladen.

Bowers & Wilkins PI7 oordoppen

Bowers & Wilkins PI7 oordoppen (© Bowers & Wilkins ; licentie: Bowers & Wilkins )

 
Specificaties
Product Bowers & Wilkins PI7 In-ear True Wireless Headphone (FP42560 PI7)
Gewicht 7 g x 2 (68 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met ANC
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.0, 10 meter bereik
Aantal verbindingen drie apparaten onthouden, één tegelijkertijd (geen multipoint)
Bluetooth-profielen A2DP, AVRCP, HSP, HFP
Codecs AAC, SBC, aptX (Adaptive, HD, Low Latency, Classic)
Frequentiebereik 10 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons 6
Maximale luisterautonomie 4 uren (2,5 uren met ANC)
Maximale spraakautonomie geen informatie
Laadtijd 180 m (15 min laden voor 2 uur luistertijd zonder anc); Qi draadloos laden ondersteund
Extra autonomie via laaddoosje 16 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja (s, m, l)
Waterbestendigheid Nee
Eigen volumeregeling? Nee
Andere controles Ja, media- en telefooncontrole, activeren spraakassistent, activeren anc
Controle via slimme sensoren Ja, pauzeer muziek als je ze uitneemt
Open luistermodus Ja
Software Bowers & Wilkins Headphones app voor Android en iOS
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C naar Type-C (voor digitale audio), USB-kabel Type-C naar 3,5 mm audio, verwisselbare silicone adapters in verschillende maten (s, m, l)
Andere mogelijkheden kan draadloos gekoppeld worden aan andere Bowers & Wilkins koptelefoons voor ‘secondary/subsequent’ media streaming; via laaddoosje draadloos streamen mogelijk naar usb-c of 3,5 mm-poort (kabels meegeleverd); verkrijgbaar in wit of zwart met champagnekleurige accenten

Alle informatie over de PI7 In-ear True Wireless Headphone vind je op de website van Bowers en Wilkins.

 
Praktijk

Mits juist ingebracht, onderdrukken de PI7’s het omgevingsgeluid al sterk op passieve wijze. De ANC-functie onderdrukt omgevingsgeluid extra, waarbij ook lage bromtonen en motergeluiden zeer goed worden weggedrukt, bijna zo goed als de betere over-het-oorkoptelefoon met ruisonderdrukking. Van alle door ons in het verleden geteste volledig draadloze oordoppen leveren die van Bowers & Wilkins de beste actieve ruisonderdrukking.

Met de app kan je de ANC-functie adaptief instellen, waarbij de actieve ruisonderdrukking zich aanpast aan het omgevingsgeluid. Daarnaast is er ook een regelbare open luister- of ‘ambient’-modus die omgevingsgeluiden in meer of mindere mate doorlaat. Een merkbare negatieve invloed op de audiokwaliteit hebben al die functies niet.

De audiokwaliteit is uitstekend, met diepe, maar natuurlijk klinkende bassen en natuurgetrouwen midden- en hogetonen. De PI7’s zijn duidelijk ontworpen voor muziekliefhebbers en zeker ook bruikbaar om bijvoorbeeld langere tijd mee naar klassieke muziek, filmmuziek of jazz te luisteren.

benw_headphonesapp (2)

De ‘Soundscapes’-functie van Bowers & Wilkins Headphones app streamt omgevingsgeluid zodat je je in een drukke omgeving kan concentreren zonder naar muziek te luisteren (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

De ook Nederlandstalige Bowers & Wilkins Headphones app heeft overigens geen eigen equalizerinstelling. Wel is er een onderdeel ‘Soundscapes’ met een selectie van omgevingsgeluiden, variërend van watervallen, regen tot natuurgeluiden, die je in combinatie met de ANC-functie in een drukke omgeving kan inschakelen als je je wil concentreren.

De aanraakgevoelige zijkanten hebben vastgelegde functies die je niet zelf kan wijzigen. Eenmaal tikken start of pauzeert audio en neemt gesprekken aan. Tweemaal tikken springt naar een volgende track of stopt het gesprek. Driemaal tikken kiest de vorige track. Een seconde links vasthouden schakelt de adaptieve ruisonderdrukking in; rechts activeert dit de spraakassistent. Een eigen volumeregeling hebben deze doppen helaas niet.

Conclusie
De Bowers & Wilkins PI7 In-ear True Wireless Headphone oordoppen zijn in vergelijking met zowat alle concurrenten zeer duur, maar ze leveren wel een uitstekende audiokwaliteit en hebben een adaptieve ruisonderdrukking die zich kan meten met menige over-het-oor-koptelefoon. Het belangrijkste minpunt is de vrij korte luistertijd.
Vorig artikelStevige laptop met antibateriële behuizing
Volgend artikelBuiten-bewakingscamera met zeer hoge resolutie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.