Beter geïnformeerde en geïnformatiseerde fiscus is goede zaak

1
41
De fiscus zit in een klap boven op de golf van de jongste hype, Big Data. De jaren vertraging in de informatisering van Financiën kan nu toch nog een voordeel worden. En het is een illustratie dat Big Data en moraliteit nauw verbonden zijn.

De privacycommissie heeft het licht op groen gezet voor de fiscale kruispuntbank die o.a. een betere inning van belastingen en een betere screening van vermogensdelicten mogelijk moet maken.

Dit wordt echt Big Data. De gegevens van ruim 4 miljoen gezinnen, 11 miljoen inwoners, miljoenen inkomens en uitkeringen, hoeveel miljoen woningen, gebouwen, percelen, tientallen miljoenen bank- en spaarrekeningen, en wat nog al moeten combineerbaar worden en talloze nieuwe toepassingen opleveren voor de diensten van de Belastingen.website belgische fiscus

Of het echt Big Data zal zijn in de zin van wat tien jaar geleden data mining heette, is nog wat afwachten. Maar als de kruispuntbanken Ondernemingen en vooral Sociale Zekerheid voorbeeld staan, dan ziet het er goed uit.

Veel voorstanders van het concept Big Data zullen misschien niet zo enthousiast meer zijn als hun eigen financiële situatie ineens veel transparanter wordt voor de fiscus. Ze kunnen zich, samen met de tegenstanders, er wel op verheugen dat de wet de toegang tot de gegevens en het gebruik ervan regelt.

En dat is meer dan van veel projecten en ideeën in Big Data in marketing kan worden gezegd. Het combineren van persoonsgegevens uit sociale netwerken met commerciële databanken neemt een enorme vlucht. De techniek rent de regels snel voorbij, met Amerikaanse bedrijven op kop. Die worden door nauwelijks bestaande privacywetgeving en door de geografische ondoorzichtigheid van de cloud gestimuleerd in de idee dat alles kan.

De hoge staatsschuld is hoofdzakelijk een kwestie van slecht geïnde belastingen.

Wie bij ons twijfelt aan de moraliteit van een beter geïnformeerde fiscus, moet zich toch nog eens afvragen waarom privacy in entertainment en commercie zo goed als dood mag zijn. En waarom de staatsschuld hoofdzakelijk een kwestie van slecht geïnde belastingen is. Want inderdaad, het efficiëntieproject dat Financiën nu inzet, is niet meer dan een inhaaloperatie van jaren verwaarlozing van ict in dat departement. Er was eerst een nieuwe minister van Financiën nodig voor de administratie de middelen kreeg die in onze buurlanden al jaren efficiënt werken en absoluut normaal bevonden worden. Het nadeel kan een voordeel worden: hopelijk zullen de nieuwste inzichten in data mining of Big Data de achterstand doen inlopen.

Als het er op aankomt, ontlopen we de fiscus allemaal graag een beetje, of wat veel. Tegenover die individuele moraliteit hoeft niet de collectieve immoraliteit te staan van het in stand houden van een foute en inefficiënte ict-structuur en mechanismen.

Big Data kan (kan, niet noodzakelijk zal) inderdaad helpen dat er minder ‘zonde van de structuur’ is, zoals Thomas van Aquino het zondig instandhouden van verkeerde systemen noemde, en dat de overheid in dit geval zorgt voor een fiscaal ‘level playing field’ met minder oneerlijke concurrentie, strijd tegen profitariaat, strijd tegen criminaliteit en tegen onrechtmatige vermogensvermeerdering.

Big Data is niet zonder moraliteit, nooit. Niet bij de fiscus, niet in entertainment, niet in social media. Nergens.

Over Toon Lowette
De internetgebruiker is niet koning, hij is dictator. Online diensten zijn succesvol als ze zich ondubbelzinnig richten op de taak waarmee de bezoeker naar een site gaat. Sinds 1982 is Toon Lowette ondubbelzinnig bezig met nuttigheid en taakgerichtheid in online diensten, als consultant en als uitgever.

Volg de commentaren van Toon Lowette
Volg Toon Lowette op Twitter

Vorig artikelSmartphone met wielerapp voor fietsfanaten van Samsung
Volgend artikelPebble e-Paper Watch toont kracht van crowdfunding

1 REACTIE

  1. Ja, ja, het communisme komt steeds dichter bij als het er al niet is, in ons “verenigd” Europa De muur in Berlijn is niet gevallen hij is opgeschoven naar de grenzen van Euroland. Als alle overheden niet zo kwistig met belasting geld om zouden springen hadden we niet zo’n grote putten en zou bijvoorbeeld een vlaktaks of iets dergelijks van bijv. 25 % niet op tegenstand stuiten en zwart of grijs of wat dan ook vrijwel niet bestaan. De burger voelt zich bedrogen en gevild en probeert er onderuit te geraken, toch niet verwonderlijk. Nu nog maar een beetje verder de pers aandraaien, de revolutie of opstand hier tegen is niet ver weg !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.