Audio overal in huis

2
536

Multiroom en multisource
Een centraal hifisysteem verdeelt hoogwaardige audio naar meerdere kamers. Een centrale eenheid stuurt alles aan en zorgt optioneel ook voor de centrale digitale opslag van de muziekverzameling. De geavanceerdere systemen zijn naast multiroom ook multisource. Dergelijke systemen kunnen meerdere audiobronnen afspelen, zelfs gelijktijdig. Iemand die zich in de badkamer bevindt kan dan naar andere muziek luisteren dan een huisgenoot die in de tuin luiert. Dat laatste is geen sciencefiction. Er bestaan immers ook weerbestendige tuinspeakers. Natuurlijk wel even opletten met de buren…
De bediening gebeurt door controllers. Die kunnen vast in de kamerwand worden gemonteerd of ze zijn draadloos en kunnen van kamer naar kamer worden meegenomen. Steeds meer systemen voorzien ook in virtuele controllers: software die op een smartphone, tablet of pc draait. Je kunt dan jouw muzieksysteem bijvoorbeeld met uw iPhone of smartphone van een ander merk bedienen.

NuVo afstandsbediening

NuVo afstandsbediening (© ; licentie: )

Muziekdiensten
Zowat alle centrale audiosystemen bieden toegang tot verschillende online muziekdiensten en tot duizenden internetradiostations. Sommige van die muziekdiensten kosten geld, andere zijn gratis. Ook voorzien de meeste systemen in een of andere vorm van integratie met iTunes, de populaire digitale muziekwinkel van Apple. Cd’s kun je meestal ook wel afspelen, al was het maar omdat je jouw bestaande audioapparatuur op zowat alle systemen kunt aansluiten.

Met of zonder verlies
Handiger is het natuurlijk als je jouw cd-collectie digitaliseert. Dan heb je er overal in huis met een druk op de knop toegang toe. Audio kan lossy of lossless worden gedigitaliseerd. Bij lossy digitalisering worden stukjes van het signaal weggegooid die de meeste mensen toch niet horen. Dat geeft kleinere bestanden. Bij lossless digitalisering wordt alleen dubbele informatie weggegooid, maar verandert er niets essentieels aan het oorspronkelijke signaal. Dat geeft grotere bestanden, maar ook betere audiokwaliteit. Tijdens het digitaliseren worden ook zogenaamde metadata toegevoegd: informatie over uitvoerder, componist, titel etc. Dit gebeurt veelal automatisch op basis van een internetdatabase. Je kunt jouw muziekcollectie vervolgens doorzoeken en de metadata wordt ook tijdens het afspelen getoond op de controller of op een display.

1
2
3
4
Vorig artikelSoftware manipuleert werkelijkheid
Volgend artikelAcer lanceert Android 2.2 smartphone
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.