Zeven nieuwigheden in Windows 7

0
66

Windows 7 is die functie nog aanwezig, maar ze is minder irritant. Bovendien krijg je meer uitleg als er toch een waarschuwing verschijnt.

4. Gratis antivirus. In Vista zat al een module tegen spionsoftware. Gebruikers van XP kunnen die gratis Windows Defender overigens ook downloaden. Nieuw is MS Security Essentials, gratis beveiligingssoftware die niet alleen tegen spyware, maar ook tegen virussen beschermd. Microsoft mag die gratis antivirussoftware van de E.U. echter niet bundelen met de winkelversie van Windows 7. Als je ze wil gebruiken, moet je ze dus downloaden van de Microsoft-website. Initiële testen wijzen uit dat MS Security Essentials minstens zo goed werkt als commerciële antivirussoftware. De functies zijn wat beperkter, maar deze software biedt voldoende bescherming voor de doorsnee gebruiker.

5. Sneller. De minimum systeemvereisten voor Windows 7 zijn 1 GB werkgeheugen, 128 MB videogeheugen, 16 GB vrije ruimte op de harde schijf en een processor met een kloksnelheid van 1 GHz. In tegenstelling tot bij Vista volstaat dat echt voor een redelijk vlot werkende pc. Goedkope netbooks die tot nu toe noodgedwongen nog met XP werden geleverd, kunnen voortaan bijna even vlot Windows 7 draaien. Op modernere hardware werkt Windows 7 door de band genomen sneller dan Vista en XP. De nieuwe Windows heeft een slimmer geheugenbeheer en ook het stroombeheer werkt beter. Dat resulteert in een lager stroomverbruik en in laptopbatterijen die langer meegaan. Ook gaat de nieuwe Windows sneller in ‘standby’ en komt ook veel sneller weer uit die slaaptoestand.

6. Zes versies. Windows 7 is er in zes verschillende edities, maar in de winkel liggen alleen de Home Premium, de Professional en de Universal edities. Bij de Home Premium editie zit Windows Media Center. De Professional versie voegt daar ondersteuning voor bedrijven aan toe. De Universal editie biedt daarenboven ondersteuning voor meerdere talen en encryptie van de harde schijf. Elke duurdere editie heeft alles in huis van de goedkopere edities. Gebruikers kunnen indien ze dat willen zelf upgraden naar

1
2
3
Vorig artikelOpvolger Windows Vista onder de loep
Volgend artikelOortelefoontjes speciaal voor kinderen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.