Versheidsdatum bios verstreken!

0
33

zo blij mee is. Nu worden immers alle drivers geschreven voor Windows, maar lang niet altijd voor Linux. Met de komst van efi is alle hardware in theorie compatibel met Linux. Dat zou voor Microsoft een klap kunnen betekenen, omdat Linux plots een stuk aantrekkelijker zal worden!

Functionaliteit
MSI is een fabrikant van onder andere moederborden. Deze fabrikant gebruikt nu reeds efi als mini-besturingssysteem. In efi ben je niet meer beperkt tot navigatie met de pijltjestoetsen. Je kan immers gewoon de muis gebruiken. Er zijn naast de gebruikelijk instelmogelijkheden voor de hardware allerlei andere toepassingen mogelijk in efi. Msi voorziet zelfs mogelijkheden om mp3’s af te spelen, afbeeldingen te bekijken en zelfs spelletjes te spelen.

Gebruik
Intel gebruikt volgens sommige bronnen al enkele jaren efi op bijna al zijn nieuwe moederborden in plaats van het bios. Maar omdat Windows XP en Vista (vooralsnog) niet compatibel zijn met efi, gebruikt Intel een bios-emulator voor efi. Op die manier merk je niets van de aanwezigheid van efi. Linux-systemen kunnen al opstarten vanaf efi. Apple gebruikt het systeem al op Intel-Macs. Efi maakt bovendien komaf met 32-bit, want het is volledig 64-bit compatibel. Bovendien heb je een probleem wanneer je een schijf van meer dan twee terabyte wil gebruiken om je systeem te starten. Het bios gebruikt namelijk de Master Boot Record (mbr) en die mbr kan slechts twee terabyte adresseren. Daarom gebruikt efi de gpt-guid partitietabel die deze beperking niet kent. Op de volgende site van Microsoft kan je meer lezen over efi: http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/firmware/default.mspx .

Gevaarlijk
We kunnen ons afvragen of dat allemaal niet een beetje riskant is. Alle instellingen op hardwareniveau komen immers binnen bereik van elke computergebruiker. Ervaren informatici kennen en gebruiken het bios vaak, maar veel (beginnende) computergebruikers weten zelfs niet van het bestaan van het bios.

Meer weten?

Als je meer informatie wil hebben over uefi, kan je terecht op de volgende sites:
http://www.uefi.org/home
http://www.intel.com/technology/efi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface

1
2
Vorig artikelVideo’s eenvoudig digitaliseren
Volgend artikelSub-notebooks van Lenovo