High-end bassen voor verrassend weinig geld

0
62

RCA- of XLR-connectoren. RCA-connectoren tref je aan op alle huisaudiotoestellen; XLR wordt gebruikt bij professionele audio. Er is een in- en een uitgang, die je zowel mono als stereo kunt gebruiken. Hiermee kun je dus bij gewone stereovoorversterkers van de voorversterker naar de subwoofer gaan en dan van de subwoofer naar je gewone eindversterker. De subwoofer kan dus als externe scheidingsfilter optreden zodat de bassen die hijzelf weergeeft niet naar je gewone luidsprekers gestuurd worden. Je snapt dat dit geen lichte jongen is: deze grote ton weegt dan ook ruim 45 kg.
SVSound levert bij de subwoofer drie schuimrubber pluggen mee. De PC13-Ultra heeft namelijk bovenaan drie basreflexpoorten en afhankelijk van hoe luid versus hoe laag je wil gaan, kun je er daarvan geen, één, twee of alledrie dichtstoppen met zo’n plug. Je moet dan wel op de subwoofer een regelaar verdraaien zodat de instelling met het dichtstopgedrag overeenkomt. De PC13-Ultra heeft bovenaan een dekplaat bestaande uit een fijnmazig metalen gaas en die kun je verwijderen om aan de poorten te kunnen.

Configuratie
We hebben de subwoofer in onze eigen surroundinstallatie opgenomen. Die bestaat uit vooraan en achteraan Audiostatic DCM3 elektrostaten, aangestuurd door een Luxman M-03 eindversterker vooraan en een Vetelec TG-S2004 achteraan. De surroundprocessor en voorversterker is een Marantz AV9000 waarvan de subwooferuitgang aangesloten werd op de PC13-Ultra. Als afspeelbronnen werden een Denon DVD-3910 allesspeler en een Shanling SCD-S300 stereo sacd-speler gebruikt. De Marantz AV9000 is een THX-surroundvoorversterker, wat betekent dat hij per definitie ingesteld staat om bassen onder de 80 Hz naar de subwoofer te sturen.
Alle elektrostaten werden op de AV9000 ingesteld als ‘small’, zodat de laagste tonen altijd naar de

1
2
3
4
Vorig artikelDigitale Dikke Van Dale in de winkel en als download
Volgend artikelMuziekmobieltje met geluidsversterker van Bang & Olufsen