HDMI is een digitale verbinding voor hoge-definitie audio en video

0
78

HDMI 1.3 (2006) bevat, laten we duidelijk zijn, deze toevoegingen niet als standaard maar wel als optie. Wat er wel standaard in zit, is een bandbreedte-uitbreiding tot 340 MHz (1,02 Gbit/s) en volautomatische video-audio-synchronisatie.

 

Deze HDMI-switch van Sitecom ondersteunt enkel HDMI 1.2 of lager, maar dat wordt nergens op de verpakking vermeld

Deze HDMI-switch van Sitecom ondersteunt enkel HDMI 1.2 of lager, maar dat wordt nergens op de verpakking vermeld

Welke versie moet je kiezen?
We hebben nog geen Blu-ray-discs of spelers gezien die ‘diepe kleuren’ ondersteunen. Bovendien moeten Blu-ray-spelers True-HD en DTS-HD zelf tot ongecomprimeerde hd-audio kunnen decoderen en via HDMI uitsturen. Daardoor zou elke Blu-Ray speler probleemloos moeten kunnen samenwerken met HDMI 1.2.
In de praktijk blijkt dat echter nogal eens tegen te vallen. Sommige apparatuur weigert te werken als de TrueHD/DTS-HD-optie niet aanwezig is en er bestaat ook apparatuur die keihard HDMI 1.3 eist, ook al is daar eigenlijk geen technische reden voor. Zo kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld een HDMI-switch koopt (een apparaat om HDMI-signalen van verschillende apparaten te verdelen) en dat die een van je apparaten niet ondersteunt.
Welke versie precies wordt ondersteund, staat ook niet altijd duidelijk vermeld op de apparatuur. Altijd eerst uitproberen is dus de boodschap!

Conclusie
Wil je zo probleemloos mogelijk alles van HDMI kunnen ondersteunen, zoek dan naar compatibiliteit met HDMI 1.3. Voor kabels zoek je naar een HDMI 1.3b-certificatie, dan ben je zeker dat ze geschikt zijn voor de hogere bandbreedte van de nieuwste HDMI-standaarden.
Helaas zijn toestelletjes zoals HDMI-switches wel duurder zodra ze HDMI 1.3 ondersteunen, maar als je het wil gebruiken met HD-bronnen heb je eigenlijk weinig keuze. Als je voorlopig geen HD-bronnen wil gebruiken, kun je ook prima uit de voeten met HDMI 1.1 of 1.2, maar hou er dan naar de toekomst rekening mee dat allerlei HD-bronnen mogelijk niet daarmee zullen werken.
1
2
3
Vorig artikelWebdienst encrypteert e-mail aan de hand van bedrijfsregels
Volgend artikelApple iPhone 3G is goedkoper en sneller