Microsoft start serveroffensief tegen Linux

1
40

applicaties die bijvoorbeeld php3 vereisen draaien naast applicaties die php4 vereisen.

Terminal Services
Ook bij de applicatieserverdienst ‘Terminal Services’ krijgt u heel wat nieuwe dingen. We kunnen ons wel voorstellen dat Citrix niet blij gaat zijn met bepaalde van deze nieuwigheden. Zo ondersteunt Terminal Services nu naadloos gevensterde applicaties op afstand, compleet met sessiedeling, parallelle sessiecreaties, een TS-gateway (soort van proxy voor TS-diensten), en webtoegang. Terminal Services is daardoor heel wat beter bruikbaar; u kunt hiermee allerlei dingen doen die vroeger alleen mogelijk waren met Citrix.

Virtualisatie
De virtualisatiemodule zal niet klaargeraken voor de release van WS2008. In feite zal hij pas 180 dagen of 6 maanden later op de markt komen. De grootste nieuwigheid is de hypervisor, waarmee het gastheersysteem en het onderliggende besturingssysteem in feite één geheel worden. VMWare had dat al met zijn ESX Server, maar WS2008 zal het dus ook kunnen. Virtual Server 2007 R2 blijft bestaan, maar er zal geen nieuwe versie van verschijnen vermits WS2008 die functionaliteit standaard zal aanbieden. WS2008 met geïntegreerde virtualisatie zal alleen draaien op een 64-bit platform.

Conclusie
Windows Server 2008 ziet er bijzonder indrukwekkend uit en bevat nog veel meer nieuwigheden dan wij verwacht hadden. Microsoft gaf ons een overzicht met demo die maar liefst vijf uur lang duurde en dan nog niet alles aangeboord had. Er is in elk geval geluisterd naar alle klachten die er waren over gebruikersvriendelijkheid voor systeembeheerders. Microsoft heeft duidelijk ook heel wat ideeën opgedaan bij Linux. De systeemvereisten zijn niet van de poes, maar het ziet er in elk geval wel naar uit dat Windows Server 2008 een zware dobber zal worden voor de (al dan niet open source) concurrentie.
Adviesprijs
Nog niet bekend (product pas in februari 2008 op de markt).
Systeemvereisten
32- of 64-bit processor(en) van minstens 1 en liefst 2 GHz, liefst 1 GiB RAM en een harde schijf van minstens 8 en liefst 40 of 80 GB vrije ruimte.
Kort* Windows Server 2008 heeft veel vernieuwingen die ook verbeteringen zijn en kan nu weer ernstig concurreren.
* Of het inzake prestaties en beveiliging echt meekan met Linux, zullen we pas echt weten als het eigenlijke product gereleased wordt begin volgend jaar.
1
2
3
4
5
Vorig artikelAanbieding, klantenbinding, boerenbedrog of oplichting?
Volgend artikelVoetbal anno 2008

1 REACTIE

  1. Als het even goed zal draaien als vista in een domain tot op vandaag, zal het nog een hele tijd duren voor ik deze in mijn netwerk zal durven plaatsen ! Beter wachten tot sp1 en dan de verschillende blog en site’s raadplegen met de ervaringen…
     

Reacties zijn gesloten.