Testmethode netwerkleurenlaserprinters

0
46
Dit artikel is deel 12 van 12 in het DiskIdee dossier Zakelijke kleurenlaserprinters
DossiernavigatieXerox Phaser 8550 ADP review

inkjetprinter is bijvoorbeeld zo traag, dat we het aantal pagina’s noodzakelijkerwijze sterk beperken. Het juiste aantal pagina’s dat we in iedere deeltest afdrukken, vindt u in de tabel van de snelheidstest.
2.TEKSTVERWERKING: dit bestaat uit een vastgelegd aantal bladzijden van een tekstverwerkingsdocument: een waarin verschillende fonts en wat plaatjes voorkomen. Dit tekstverwerkingsdocument is het eigendom van Data TestLab en is een uittreksel uit een boek geschreven door Jozef Schildermans.
3.ZAKELIJKE GRAFIEKEN: snelheidsonderdeel nummer drie bestaat uit een document van een vastgelegd aantal bladzijden in Adobe PDF-formaat (Page Description Format): u mag dit beschouwen als pure bitmap graphics. Dit document is hetzelfde uittreksel uit een boek geschreven door Jozef Schildermans als in snelheidscategorie twee, alleen in PDF-formaat.
4.KLEURENFOTO: de vierde test drukt een paginagrote kleurenfoto af. Bij zwart/wit laserprinters zien we hiermee hoe snel zij grijsgradaties kunnen uitvoeren. Desgewenst kunnen hier meerdere exemplaren van deze kleurenfoto afgedrukt worden. Deze kleurenfoto wordt in tegenstelling tot de andere documenten in de hoogste kwaliteit afgedrukt en dient tevens ook voor de kwaliteitstest.
5.POSTSCRIPT-BENCHMARK: voor de vijfde en laatste test drukken we een speciale PostScript-benchmark af. Die bestaat uit twee bladen met op elk een samengesteld beeld dat de printer volledig moet uitwerken en afdrukken. De tijd die de printer nodig heeft om die beelden samen te stellen en af te drukken geeft ons de benchmarktijd en dus onze werksnelheid. Voor printers die geen PostScript ondersteunen, zullen we de tijd gebruiken vanuit GhostScript en wel gemeten tot elk blad uit de printer rolt.

Tijdsmeting
Een tijdmeting begint te lopen van het ogenblik dat we de printopdracht geven totdat het laatste blad uit de printer rolt, al splitsen we dit nog in twee deeltijden: tijd tot het eerste blad uit de printer rolt, en tijd totdat het laatste blad eruit komt gegleden. Dat geeft ons voor elke snelheidscategorie twee tijden en die rekenen we per categorie naar een algemene snelheid in pagina’s per minuut. Daaruit kan dan een gemiddelde afdruksnelheid berekend worden. Voor tijd tot het eerste blad zijn er twee mogelijk: ofwel geven we de printopdracht op het ogenblik dat de te testen printer in slaapstand staat, ofwel doen we dat als hij "wakker" is. Er is voor beide opties iets te zeggen, maar voor een netwerkprinter die door veel mensen gebruikt wordt gaan we ervanuit dat de kans dat hij "wakker" is groter is en dus meten we vanuit waakstand. Voor een desktopprinter meten we daarentegen de test vanuit slaapstand.
De snelheidstestcijfers zullen overigens een stuk lager uitvallen dan de door de fabrikant opgegeven snelheidscijfers. Dat komt omdat de fabrikanten meestal de theoretisch hoogst haalbare snelheid opgeven, terwijl deze testprocedure de werkelijk gemeten snelheid oplevert. De gemiddelde afdruksnelheid gedurende de test rekenen we om naar een snelheidsscore S per geteste printer.

Eindscoresberekening
1.De PRESTATIESCORE: op basis van de meetresultaten berekenen we een kwaliteitsscore en een snelheidsscore. Daarnaast berekenen we op basis van alle informatie en specificaties van de printer een functionaliteitsscore. Die worden via een weging verrekend tot een prestatiescore en dat is het

1
2
3
Vorig artikelXerox Phaser 8550 ADP review
Volgend artikelNotebooklijn in krasvrije behuizing