Solid state camcorders met een hoog James Bond-gehalte

0
39

Sanyo Xacti VPC-C6EXdezelfde videoresolutie, namelijk 640 x 480 pixels. Dat stemt overeen met VGA-resolutie op een pc of 0,3  megapixels op een digitale camera. Dat lijkt niet erg hoog, maar het is ruim voldoende om er 625 tv-lijnen video mee op te nemen. Panasonic laat je de keuze tussen breedbeeld- en klassieke opnames, maar als je in breedbeeld opneemt verlies je wel een stukje resolutie. Bij Sanyo zijn de opnames altijd in de klassieke 4:3 beeldverhouding.
Deze camera’s hebben geen zoeker, alleen een in alle richtingen draaibaar lcd kleurenscherm. Dat van de Panasonic heeft een diagonaal van 2,7 inch, terwijl het scherm van de Sanyo slechts 2 inch groot is. Echter de resolutie van het Panasonic-scherm ligt met 123.000 pixels bijna de helft lager dan van het Sanyo-scherm met een resolutie van 210.000 pixels. Om onderweg de kwaliteit van gemaakte opnames te beoordelen is het Sanyo-scherm daarom beter. Voor het maken van opnames is het Panasonic-scherm dan weer beter.
De Panasonic is spatwaterdicht en kan ook tegen een stootje, zoals een val op een hard oppervlak tot 1,2 m. De Sanyo is wat kwetsbaarder en kan niet tegen spatwater.

Geheugenkaartjes
De Panasonic SDR-S10 SD gebruikt SD Cards die voldoen aan de SDHC Class 2 of hoger standaard. De Sanyo Xacti VPC-C6EX kan opnames  maken op elk type SDPanasonic SDR-S10 open Card. SDHC is een type SD Card dat geschikt is om er continu video mee op te nemen. “Class” is een indicatie van de snelheid van het geheugenkaartje.
De Panasonic SDR-S10 kan alleen video vastleggen op SDHC-geheugenkaartjes van 16 MB tot 4 GB. Ons testexemplaar werd geleverd met een kaartje van 2 GB, voldoende voor 25 minuten video in de hoogste kwaliteit, 50 minuten in de gemiddelde kwaliteit en 100 minuten in de laagste kwaliteit.
Bij de Sanyo Xacti VPC-C6EX wordt geen geheugenkaartje meegeleverd: dat moet u zelf kopen. De handleiding vermeldt geen beperkingen en dus kunt u in theorie tot 8 GB gaan, de huidige maximale capaciteit van de SD Card-standaard. Op een kaartje van 2 GB past 82,46 minuten video in de hoogste kwaliteit, 2 uur in de gemiddelde kwaliteit en 4 uur en 76 minuten in de laagste kwaliteit.
De Panasonic houdt het op een volle batterij lading 35 minuten uit in de hoogste opnamekwaliteit

1
2
3
4
5
Vorig artikelNotebook in bamboebehuizing
Volgend artikelPersoonlijke navigatiesystemen goedkoper en slimmer
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.