Windows-smartphone met bijna-volwaardig toetsenbord

0
62

in plaats van boven de cursortoets en zijn iets groter. In gesloten toestand kun je deze smartphone bedienen met behulp van de bedieningsknoppen, de stylus en het aanraakgevoelige scherm.
Wil je teksten typen dan kun je het scherm naar boven schuiven, zodat het qwerty-toetsenbordje verschijnt. De toetsen zijn iets groter dan bij de Qtek 9100 en sluiten volledig op elkaar aan; het toetsenbord is vergelijkbaar met dat van de Psion-zakcomputers uit vervlogen tijden. Toch is er nog niet genoeg plaats om (vlot) met tien vingers te typen, zeker niet als je wat dikkere vingers hebt. De toetsen geven iets meer tactiele terugkoppeling dan bij de Qtek 9100, maar de kans is ook groter dat je ongewild twee toetsen tegelijk indrukt. Typen met de beide duimen gaat nog altijd vlotter. 

Camera en muziek
Achterkant HTC P4350 Dit nieuwe model heeft een ingebouwde digitale camera met CMOS-chip die een maximale resolutie van 2 megapixels heeft; de minimale resolutie voor digitale foto’s is 160 x 120 pixels. Digitale video kun je opnemen aan resoluties van 176 x 144 of 128 x 96 pixels.
Er is geen flits, de lens heeft een vaste focus-afstand en macro-opnames zijn niet mogelijk. De camera reageert ook traag op het indrukken van de ontspanknop, zodat het voorwerp soms al bewogen heeft voor de foto is genomen. Als er weinig licht is, kun je moeilijk scherpe foto’s maken met dit apparaat. De kwaliteit van de foto’s die gemaakt worden onder goede lichtomstandigheden is acceptabel voor occasioneel of webgebruik, maar vormt zeker geen vervanging voor een volwaardige digitale camera, zelfs niet van een goedkoop exemplaar van 2 megapixels (voor zover je die nog zou vinden).
Uiteraard kun je ook naar digitale muziek luisteren, maar in tegenstelling tot bij de Qtek 9100 kun je geen gewone oortjes met een 2,5 mm plug aansluiten. De audio-aansluiting van de HTC Pro P4350 werkt immers volgens de door HTC gepromote, maar nog niet door andere merken overgenomen ExtUSB-standaard, een combinatie van een mini-USB aansluiting en een audioaansluiting.
HTC levert een handenvrij stereooortje van Merry Electronics met deze aansluiting mee, maar de oortjes zitten vast aan zeer dunne draadjes en gaan mogelijk snel stuk. De geluidskwaliteit van deze oortjes is eerder matig.
De Bluetooth-voorziening ondersteunt echter ook audioprofielen voor stereo-oortjes, dus desgewenst kun je via die weg draadloos naar muziek luisteren, al moet je dan natuurlijk bijkomend investeren in een Bluetooth-stereo-oortje. Verder bestaan er conversiestekkers tussen ExtUSB en 3,5 mm-jack, zodat je ook gewone oortjes kunt aansluiten (dergelijke kabels kosten wel gemakkelijk 22 euro).
Ook een draagtasje wordt meegeleverd (identiek aan het draagtasje dat werd meegeleverd met de Qtek 9100). Verder zit er in de verpakking nog

1
2
3
4
Vorig artikelNieuwe Satellite notebooks van Toshiba
Volgend artikelDraagbare krachtpatser voor home entertainment-toepassingen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.