Digitale camcorders zijn er te kust en te keur

0
67

 

Gsm’s
De dalende populariteit van de camcorder heeft alles te maken met de stijgende populariteit van digitale fotocamera’s en gsm’s die tegenwoordig vaak ook een videofunctie aan boord hebben. De kwaliteit van de videobeelden is minder dan bij een echte camcorder, maar nogal wat mensen vinden het hoge gebruikscomfort en de lagere prijs van een digitale fotocamera of gsm met videofunctie belangrijker dan de beeldkwaliteit.

HD-video
Fabrikanten van camcorders spelen op twee manieren in op deze ontwikkelingen.
Aan de ene kant pakken ze uit met duurdere digitale camcorders met semiprofessionele snufjes zoals HD-video. Daarmee kan men videobeelden maken die er goed uitzien op platte tv’s met hoge beeldresolutie, iets wat met de videobeelden van bijvoorbeeld een gsm of zelfs gewone camcorder niet het geval is. Bijna de helft van alle tv’s die bij ons worden verkocht zijn volgens marktonderzoekbureau GfK ondertussen HD Ready en dus geschikt om er een HD-camcorder op aan te sluiten.
Aan de andere kant lanceren de fabrikanten betaalbare compacte camcorders met fotofunctie die gegevens bewaren op gewone geheugenkaartjes en die de concurrentie moeten aangaan met de digitale fotocamera.

Moeilijke keuzes
Door de toenemende segmentering van de camcordermarkt wordt het er voor de consument niet eenvoudiger op om een weloverwogen keuze te maken. Digitale camcorders verschillen immers niet alleen volgens de geboden resolutie en videofuncties. Ook de manier van opnemen verschilt sterk. De consument heeft vandaag de keuze tussen opnames op tape, dvd, harde schijf of geheugenkaartje.
Binnen die categorieën bestaan er ook nog eens verschillen op het vlak van type en formaat. Onderling zijn al die soorten media niet uitwisselbaar, zodat u na uw initiële keuze voor de levensduur van uw camcorder vastzit aan het gekozen soort opslagmedium.
Analoge camcorders zijn nog wel verkrijgbaar, maar verliezen ondanks hun zeer lage prijzen snel aan populariteit. Digitale camcorders hebben immers als groot voordeel dat ze gemakkelijker zijn aan te sluiten op een computer. Waardevolle video-opnames kunnen snel op pc worden geback-upt.

Pinnacle Studio 11Videobewerking
Ook videobewerking is eenvoudiger met een digitale camcorder. Een simpel kabeltje volstaat om een digitale camcorder aan te sluiten op een moderne pc. Moderne besturingssystemen zoals Windows Vista of MacOS hebben bovendien ingebouwde videobewerkingssoftware. Consumenten die verder willen gaan, kunnen voor weinig geld een zeer krachtig softwarepakket zoals Pinnacle Studio kopen. De onlangs verschenen topversie, Studio 11 Ultimate, kost 129 euro, ondersteunt standaard HD-camcorders en biedt professionele audio- en video-effecten. De goedkopere versie zonder HD-capaciteit kost slechts 59 euro.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelAllround brandsuite ook voor HD DVD en Blu-Ray
Volgend artikelFotoprintertje met dye sublimation-technologie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.