Lefgozers!

0
24

Calibri en Cambria
Een tweede, in mijn ogen zo mogelijk nog genialere vondst is het wijzigen van het standaardlettertype. Betaal gerust een glas aan wie geen Times New Roman of Arial op zijn pc heeft staan, je gaat er niet arm van worden. Dat waren dan ook de standaardfonts bij de vorige Microsoft Office pakketten. Vanaf Office 2007 worden die lettertypes vervangen door Calibri (body tekst) en Cambria (voor hoofdingen). Die staan evenwel niet standaard op je pc, en de Office pakketten van de concurrentie installeren die al evenmin. Bijgevolg dienen de andere Suites dat lettertype te vervangen door een soortgelijk lettertype.
Hoe Microsoft dat voor elkaar gekregen heeft weet ik niet, maar deze conversie is zonder meer rampzalig. WordPerfect zet Calibri om in Courier, een niet-proportioneel lettertype met schreef dat sterk lijkt op dat van een antieke typemachine en OpenOffice/StarOffice maakt er een onbestemde, veel te sterk gecondenseerde Arial-achtige variant van. Waar WordPerfect uiteindelijk nog een perfect leesbaar document toont, is de OpenOffice/StarOffice variant zowat onbruikbaar. In beide gevallen is de lay-out van het document sterk gewijzigd, met alle gevolgen van dien voor de positie van ingesloten figuren, afbeeldingen, tabellen en zo verder.

 

Het lettertype Calibri, achtereenvolgens in MS Word, WordPerfect en StarOffice

Wat zou er gebeuren wanneer een autofabrikant een model op de markt zou brengen dat rijdt met brandstof, die uitsluitend bij de eigen dealers te verkrijgen is? Of dat qua afmetingen op geen enkele openbare weg kan rijden? Die fabrikant kan zijn deuren sluiten, zoveel is zeker. Maar Microsoft doet bijna hetzelfde, en ik durf er voor wedden dat ze er mee wegkomen ook. Lefgozers!

1
2
Vorig artikelBedrijfsbewaking zonder stress
Volgend artikelDJ op de dansvloer
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.