Geïntegreerde netwerkbeveiliging beschermt bedrijfsnetwerk

1
43

Verwarring

Het grote voordeel van een UTM is dat één apparaat alle nodige beveiligingsmaatregelen biedt om een bedrijfsnetwerk te beveiligen. Het is niet langer nodig vijf of zes aparte beveiligingsapparaten te installeren voor elk soort dreiging.

Een geïntegreerd beveiligingsapparaat is eenvoudiger in het beheer, maar vertraagt het netwerk ook minder dan aparte apparaten voor elke soort bedreiging waartegen het bedrijfsnetwerk moet worden beschermd. UTM’s worden dan ook snel populairder.

Marktonderzoeker IDC verwacht dat UTM’s tegen 2008 58 procent zullen uitmaken van de markt voor beveiligings-appliances, die wereldwijd op 3,5 miljard dollar wordt geschat.

Er bestaat wel wat verwarring over het begrip UTM. Sommige fabrikanten spreken al over een UTM-appliance wanneer ze in feite een gewone firewall-appliance bedoelen. Een echte UTM moet minstens ook in staat zijn om de inhoud van verzonden data te onderzoeken op kwaadaardige code (zogenaamde inhoudsinspectie).

Bij voorkeur kan de appliance nog meer. Populaire functies die we vandaag aantreffen in UTM’s van de belangrijkste fabrikanten zijn inbraakdetectie en –preventie, bescherming tegen virussen en malware, bescherming tegen identiteits- en wachtwoordendiefstal (antiphishing), bescherming tegen ongewenste e-mail (antispam) en eventueel ook nog VPN (Virtual Private Network)-functionaliteit, zodat mobiele of thuisgebruikers op een veilige manier kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk.

Hoeveel kost een UTM?

De kostprijs van een UTM-appliance hangt af van hoeveel beveiligingsfuncties het apparaat aan boord heeft en voor hoeveel gebruikers het is bestemd.

Geïntegreerde beveiligings-appliances die een groot bedrijfsnetwerk met honderden gebruikers moeten beschermen dienen over erg krachtige hardware te beschikken om het netwerkverkeer niet te vertragen. UTM’s voor grote bedrijven zijn dan ook duur, met prijzen die kunnen oplopen tot 15.000 euro of meer.

De meeste fabrikanten bieden ook kleinere appliances aan voor KMO’s/MKB’s die dezelfde bescherming bieden als hun grotere broers, maar omwille van hun langzamere hardware eerder geschikt zijn voor kleinere netwerken.

1
2
3
Vorig artikelMultimediaprojectoren voor zakelijk gebruik
Volgend artikelNieuwe bedrijfsdesktop-pc en server met efficient energieverbruik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. "FortiGate400 presteert het beste in de test, maar daar hangt een prijskaartje aan". Er zijn ook lichtere FortiGate-systemen, met precies dezelfde functionaliteit en voor een lagere prijs. De keuze van het systeem en dus de prijs is afhankelijk van de omvang van de gebruikersorganisatie. Overigens hanteert Fortinet een box-only licentiesysteem. Men betaalt voor de appliance en voor de ingeschakelde securityfunctionaliteit (firewall, VPN, antivirus, antispam, intrusion prevention, antispyware, webfiltering, trafic shapng) onafhankelijk van het aantal gebruikers dat erop is aangesloten.     Theo Loth

Reacties zijn gesloten.