Nieuwe versie programma voor het beheren van je fotocollectie

0
169

 

ACDSee 9 Fotomanager

Het doel van dit programma is je foto’s te organiseren. Tegelijkertijd kan je je foto’s ook bekijken, verbeteren en delen. ACDSee 9 Fotomanager
De installatie verloopt vlekkeloos. De werkomgeving is nog volkopen identiek aan die van vorige versie.  Linksboven vind je een venster met de mappenstructuur van de vaste schijven en de cd-romstations van je computer, geheugenkaartjes of USB memory sticks. In het middelste deelvenster staat de Bestandslijst. Hier staan de miniatuurvoorbeelden van alle foto’s en mediabestanden van de geselecteerde map. Klik je nu op een miniatuurtje, dan wordt deze foto vergroot weergegeven in een derde venster linksonder. Rechts op het scherm bevindt zich het taakvenster, een dynamische lijst van veelvoorkomende taken en opdrachten.

Uit de vorige versie werd ook het eigenzinnige maar onpraktische dokking-systeem overgenomen. Maak je één van de vensters zwevend, maar wil je dat nadien terug aan de zijkant van het scherm plakken ("dokken"), dan moet je gebruik maken van een Vergrendelingskompas (zie afbeelding). Gelukkig gebruik je dat niet al te vaak.

 

Het Vergrendelingskompas om zwevende vensters te dokken

Het programma ondersteunt meer dan 100 gangbare bestandsformaten. Daar komen dan nog heel wat RAW formaten bij – voor de precieze lijst verwijzen we graag naar de website van ACDSee, klik hier.
Op het gebied van het organiseren en catalogeren van je foto’s en het opzoeken en filteren van bestanden is het plezierig werken met ACDSee 9 Fotomanager. Je kunt zelf naar believen categorieën en subcategorieën bijmaken, waarderingscijfers toekennen, gebruik maken van de EXIF (Exchangeable Image File) en de IPTC metadata (International Press Telecommunications Council) van de foto’s én er nadien op filteren. Dat laatste houdt onder meer in dat je trefwoorden kunt meegeven aan je foto’s, te vergelijken met de Meta Tags op websites.

Je werkplek in ACDSee 9 Fotomanager

Je werkplek in ACDSee 9 Fotomanager

1
2
3
4
5
Vorig artikelNederlandse versie van IE 7 gratis te downloaden
Volgend artikelCreatief aan de slag met je fotocollectie
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.