Alleen het uiterlijk verschilt

2
51

Opnames
De programmering van opnames is gebruiksvriendelijk, maar er is geen EPG (Elektronische ProgrammaGids) voorzien. Je kunt maximaal zestien opnames programmeren, en dat is zelfs voor iemand die zoveel opneemt als ikzelf voldoende. Een tweede tuner zou erg handig geweest zijn, want dan kun je twee programma’s tegelijk opnemen, maar dat is dus niet mogelijk. De recorder ondersteunt PDC en qua betrouwbaarheid van opnames scoort dit model het hoogst van allemaal. We hebben beide toestellen meer dan een maand lang dagelijks allerlei programma’s laten opnemen en dat hebben ze keurig uitgevoerd, ook als zenduren van bepaalde stations veranderd werden (voor zover dat station dan PDC ondersteunt, natuurlijk). Op al die tijd hebben we geen enkele opname gemist en dat is tot dusver met geen enkele andere hdd+dvd-recorder die we getest hebben gebeurd. Daarvoor dus alvast een dikke proficiat richting Hitachi en LG!

Hitachl_dvds253e_3.jpg
Hitachi DV-DS253E

Een opname die klaar is, kun je een titel geven en de bediening daarvan is ook vriendelijk. Een tip: je kunt snel heen en weer schakelen tussen hoofd- en kleine letters en symbolen door op de display-toets te duwen, je hoeft dus niet per se telkens met de cursor helemaal naar boven om die functie te wijzigen. We zouden het leuker gevonden hebben als je eventueel bij het programmeren van een opname al een titel kon ingeven. Dat is namelijk veel handiger voor herhaaldelijk terugkerende opnames, zoals dagelijks of wekelijks uigezonden tv-series. Er bestaan recorders die de titel ook uit de teletekstinformatie kunnen halen, maar dat doen de Hitachi en LG toestellen dus allemaal niet.
Een groot nadeel van het opnamesysteem is, dat de timer niet werkt tenzij het toestel in stand-by staat. Voor de duidelijkheid: je kunt opnemen en weergeven tegelijk, alleen geprogrammeerde opnames worden niet gestart of gestopt als het toestel in gebruik is. Je kunt dus geen eerder gemaakte opnames of een dvd bekijken met deze recorder als je wilt dat een geprogrammeerde opname ook effectief uitgevoerd wordt. Dat zou beslist anders mogen!

LG_RH200MHS_3.jpg
LG RH200MHS

Je kunt opnames maken in MPEG2 (dvd-formaat) en in MPEG4 (DivX, alleen LG) en verschillende keuzes maken inzake opnamekwaliteit. Opnames op de harde schijf kun je editeren en dan op een dvd-schijfje branden. De recorders ondersteunen zowat alle formaten, ook meerlagig en zelfs dvd-ram. LG noemt dat ‘supermulti recording’. Ze kunnen ook werken met niet-afgesloten dvd+/-rw’s van andere LG en Hitachi apparaten, waaronder camera’s. Op 250 GB past heel wat, en met de allerlaagste kwaliteit kun je 625 uur video bewaren, dat is bijna een maand aan een stuk opnemen! Er zit geen functie in om slechtere analoge signalen zoals van oude zelfgemaakte videobanden tijdens het kopiëren op schijf of dvd te verbeteren, maar de het afspelen van harde-schijfopnames en dvd’s kan wel verbeterd worden: als je de hdmi-uitgang gebruikt, doet de recorder aan ‘upscaling’ en opwaardeert zo het beeld tot 1080i (hdtv-formaat).

Conclusie
Omdat het in onze ogen om vrijwel twee dezelfde toestellen gaat, maakt het dus niet uit welke je kiest. Omdat de Hitachi echter gemiddeld zo’n 50 euro goedkoper te vinden is dan de LG en omdat die Hitachi een afstandsbediening van een iets betere afwerkingskwaliteit heeft, geven we hier de voorkeur aan de Hitachi DV-DS253E. Heb je een S-Video-uitgang achteraan nodig of wil je graag opnemen in MPEG4, dan moet je de LG hebben. Beide recorders blijken zeer betrouwbaar en doen hun werk voortreffelijk. Het grootste nadeel van dit model is, dat de timerfunctie alleen maar werkt als de recorder in stand-by staat en dat is een meer dan behoorlijke belemmering van het gebruik!
Adviesprijs
Hitachi DV-DS253E : 599 euro (laagste gevonden straatprijs: 400 euro);
LG RH200MHS: 599 euro (laagste gevonden straatprijs: 450 euro)
1
2
3
Vorig artikelVrij bewegen in 3D omgevingen
Volgend artikelVTM vanaf 1 januari in High Definition voor iNDI-kijkers

2 REACTIES

  1. LoBo: dat is helaas inderdaad waar. In feite ondersteunen de Hitachi en de LG helemaal geen teletekst.

  2. Weer geen DVD/HDD waar het mogelijk is om de ondertiteling voor doven en slechthorenden aangeboden via de teletekstkanalen gelijktijdig met de beelden op te nemen

Reacties zijn gesloten.