Nauwelijks een upgrade

0
49


IE7 bèta 3: figuren aanklikken met je stem

Ook de samenwerking met Internet Explorer 7 (Engelstalige bèta versie) verliep al bij al vrij vlot. Slechts enkele commando’s zoals "ga een pagina terug" weigerden dienst, terwijl andere zoals "begin omlaag te schuiven" en "afbeelding" wel perfect werkten, wat je toch niet direct verwacht in Engelstalige software. Bij het commando "afbeelding" waarmee je alle hyperlinks op een internetpagina van een schildje voorziet met een nummer op, ontbrak wel het figuurtje van het schildje zelf, maar het navigeren werkte zoals het hoort. Misschien is dit wel niet de meest vlotte manier om op het internet te surfen, maar het kan een uitkomst bieden voor wie regelmatig last heeft van muisarm (RSI) of voor personen met een handicap. Nuance beloofde ons overigens plechtig dat er op de website een patch zal verschijnen zodra er nieuwe Windows of nieuwe Office versies op de markt komen, zodat ook die laatste haperingen gecorrigeerd worden.


Nieuwe woorden aanleren

Conclusie
Dragon NaturallySpeaking 9 is en blijft prachtige spraakherkenningssoftware. De verschillen tussen de nieuwe versie en de vorige zijn miniem en rechtvaardigen geenszins een upgrade. Voor wie nog nooit met dergelijke software gewerkt heeft, werken de nieuwe schermrondleidingen inderdaad drempelverlagend. De hoge score van 4 duimpjes geldt alleen voor de basisversie Standard die een aanbevolen prijs van 99 euro meekreeg. De Preferred versie en de Professional versie (voor de verschillen verwijzen we naar de tabel op de website van Nuance – klik hier) kunnen naar onze mening de meerprijs (ze kosten resp. 199 en 799 euro) slechts in uitzonderlijke gevallen rechtvaardigen.
Adviesprijs
Standard: 99 euro;
Preferred: 199 euro;
Professional: 799 euro.
Systeemvereisten
1-GHz Intel Pentium-processor of gelijkwaardige AMD-processor; 512 MB RAM; 1 GB ruimte op de vaste schijf; Windows XP (SP1 of hoger) Home of Professional, 2000 (SP4 of hoger); Creative Labs Sound Blaster 16 of gelijkwaardige geluidskaart met ondersteuning voor 16-bits opnames; Microsoft Internet Explorer 5 of hoger Cd-romstation (voor installatie); door Nuance goedgekeurde ruisarme headset-microfoon (meegeleverd); internetverbinding voor activering van het programma
1
2
3
4
Vorig artikelKinderoppas voor internetgebruik
Volgend artikelNieuwe flashgeheugen MP3-spelers
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.