Nauwelijks een upgrade

0
49

Zo kunnen we het ganse lijstje aflopen, maar het resultaat is steeds hetzelfde: weinig of geen verschil met de vorige versie. Spijtig, want het programma is wel degelijk voor verbetering vatbaar. Zo klaagden wij in de vorige test dat "in de handleiding het hoofdstuk ‘Met Microsoft Excel werken’ amper anderhalve bladzijde lang is en slechts enkele algemeenheden bevat". In de versie 9 is dat hoofdstuk zelfs helemaal verdwenen. Erger nog, de handleiding in versie 8 telde 14 hoofdstukken. In versie 9 werden er 7 hoofdstukken zowat gewoon gekopieerd en 7 andere simpelweg geschrapt – opgeruimd staat netjes.
Wat bijvoorbeeld ook ontbreekt is een fiche per ondersteund programma met daarop de meest voorkomende bevelen. Hoe ga je in Excel een cel naar beneden? "Ga naar beneden"? "1 cel naar omlaag"? Of misschien gewoon "Enter"? Dat zijn toch vrij elementaire dingen, maar je zoekt je wel te pletter naar de oplossing. Het antwoord is overigens "volgende rij", maar dat werkt niet. Het universele bevel "Druk Enter" doet het meestal wel.


Alleen de inhoud van cel A2 is correct

Onze Professional versie belooft "gespecialiseerde toepassingondersteuning" voor Microsoft Excel. Net zoals in versie 8 blijkt dat een complete ramp. Het enige wat soms lukt, is het dicteren van gehele getallen in één cel. Decimale getallen worden steevast als tekst genoteerd zodat je er niet mee kunt rekenen, en de navigatiebevelen worden ofwel genegeerd ofwel als tekst in een cel geschreven. Als Nuance ons werkelijk wil verbazen in versie 10, dan is dit misschien een tip.


Tekst dicteren in PaintShop Pro

Tot slot willen we toch nog een misverstand uit de weg ruimen. Wanneer je hier leest dat Dragon sommige programma’s ondersteunt, wil dat helemaal niet zeggen dat het niet werkt in de andere programma’s. Tekst dicteren kan je in zowat elk programma, en dat mag je letterlijk opvatten. In één van de afbeeldingen zie je bijvoorbeeld het tekstvakje waarmee je in een Engelstalige versie van PaintShop Pro tekst toevoegt aan een foto. Welke tekstverwerker je ook gebruikt, welk e-mail programma je ook bezigt: je kunt steeds je tekst dicteren!
Wat echter niet zal werken zijn de speciale commando’s, zoals "Maak dat vet" en dergelijke. In niet ondersteunde programma’s zul je dus manueel de opmaak moeten verzorgen, via het menu van dat programma werken of beroep doen op Dragon’s Dicteervenster, een hulpmiddeltje voor moeilijke gevallen. We hebben ook de samenwerking getest van Dragon met de (Engelstalige) bèta versie van Microsoft Word 2007. De meeste commando’s werkten al feilloos, behalve de selecties.

1
2
3
4
Vorig artikelKinderoppas voor internetgebruik
Volgend artikelNieuwe flashgeheugen MP3-spelers
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.