Draadloos tv en video kijken op Sony PSP

2
82

Nadat de hardware is aangesloten, dien je de Locationfree Windows-software op een pc te installeren. Nu moet je de router in Setup Mode zetten door een knopje op de achterkant in te drukken. De Windows-software spoort vervolgens de Locationfree router op (zolang die natuurlijk via een router is aangesloten op hetzelfde netwerk als de installatiepc). Je kunt dan beginnen met de verdere configuratie, zoals het kiezen van het videosysteem (PAL, Secam, PAL60 of NTSC) en het instellen van het draadloze netwerk dat gaat dienen voor het streamen van video naar draadloze apparaten zoals de PSP. Over technische netwerkbegrippen zoals Dynamic DNS hoef je je geen zorgen te maken, al kun je desgewenst via de geavanceerde instellingen wel eigen DDNS-instellingen configureren. Eens de configuratie achter de rug kun je nu ook op de pc met de Locationfree software naar de aangesloten bronnen kijken. Deed je de installatie op een notebook dan kun je die uiteraard meenemen naar een andere kamer of een andere locatie.

Update
Wil je via je PSP-console naar de Locationfree-videobronnen kijken dan moet je de PSP uiteraard eerst koppelen aan het draadloze netwerk in de Locationfree-router. De router stuurt dan automatisch een softwareupdate naar de PSP die hem geschikt maakt voor het ontvangen van Locationfree-video. (Als jouw PSP al firmware 2.5 of hoger aan boord heeft is die update niet meer nodig en kun je direct de Locationfree-speler starten via het daartoe voorzien pictogram.) De softwareupdate wordt tijdelijk bewaard op de MemoryStick van de PSP. Daarop moet dan wel minstens 20 MB vrij zijn. De installatie duurt ongeveer drie minuten. Daarna verschijnt er een Locationfree Player pictogram op de PSP waarmee je draadloos video kunt bekijken en audio kunt beluisteren die bij je thuis staat opgesteld en is aangesloten op de Locationfree router (of Base Station zoals Sony dat noemt).
De configuratie en installatie zijn redelijk eenvoudig voor mensen die al wat computer- en netwerkervaring hebben. Voor absolute beginners is een en ander wellicht te ingewikkeld. Wij kregen het systeem redelijk vlot aan de praat, al hoorden we de eerste keer op onze PSP wel geluid maar zagen we geen beeld. Uiteindelijk bleek dat we het juiste ontvangstkanaal moesten kiezen; de Locationfree-router heeft immers twee audiovideo-aansluitingen, en op de Locationfree Player kan je er daarvan uiteraard maar één tegelijk bekijken. Wij ontvingen ook een testmodel zonder veel documentatie of handleidingen. We nemen aan dat Sony de winkelmodellen wél zal voorzien van de nodige gedetailleerd documentatie, want dat is echt wel nodig.
Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de gestreamde video en audio. Die hangt sterkt af van de kwaliteit van de netwerkverbinding. Onze test-pc was aangesloten via Ethernet. Daar konden we video en audio zonder enige hapering bekijken en beluisteren.
Op de PSP-console was dat echter niet het geval en viel het beeld regelmatig weg omdat de draadloze netwerkverbinding niet voldoende kwaliteit had. Bedenk wel dat we de test deden in ons testlab waar er tal van draadloze interferentiebronnen zijn. Maar die situatie kan natuurlijk ook in het "echt" voorkomen, want in elke straat staan er tegenwoordig wel meerdere draadloze netwerken.
Kortom, hoe vlot je op afstand naar video kunt kijken via Locationfree kunnen we onmogelijk voorspellen. Het hangt gewoon af van hoeveel interferentie er in de omgeving is. De draadloze ‘hotspot’ waaraan je je PSP koppelt moet in elk geval een downlink-snelheid van minstens 300 kbps bieden voor een storingsvrije video- en audiostreaming.

1
2
3
Vorig artikelGSM met camera van 5 megapixels
Volgend artikelGoedkope digitale audiospeler met Microsoft DRM
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Sony bevestigt ons dat de prijs inderdaad 299 euro is. We hebben de prijsinformatie in het artikel aangepast.

Reacties zijn gesloten.