Veilig spelen in de zandbak

0
54

Grove middelen
Op dezelfde manier hebben we in de sandbox spelletjes geïnstalleerd, gespeeld en een save-game gemaakt. Buiten de sandbox bestaat daar niets van. In Windows Explorer hebben we een aantal bestanden gewist, die stonden buiten de sandbox nog altijd keurig op hun plaats.
We hebben dan maar naar de grove middelen gegrepen en FreeMP3player geïnstalleerd. Dit leuke gratis mp3-spelertje installeert, als hij zijn gang kan gaan, zomaar even 544 parasieten (adware, spyware en meer van dat fraais) in je systeem. We gebruiken FreeMP3player om antispywaresoftware te testen en geloof ons vrij, het maakt slachtoffers. Zou Sandboxie kunnen vermijden dat parasieten zich verspreiden naar de echte Windowsomgeving? We zullen je niet langer in spanning houden: het antwoord is volmondig ja! FreeMP3Player installeerde schaamteloos al zijn parasieten binnen Sandboxie en we vreesden even het ergste toen we het pictogram van de parasiet van 180Solutions op onze Windows statusbalk zagen verschijnen. Nadat we de sandboxprocessen afsloten en dan de sandbox leegmaakten, startten we Spybot Search & Destroy (www.spybot.info) en die vond geen enkel probleem in onze Windows, ook niet nadat we onze pc nog eens herstart hadden. Zo moet het!


In deze mappen zitten bestanden, aangemaakt of gewijzigd in een sandbox-sessie

Heeft Sandboxie dan geen negatieve kanten? O, jawel. Dit programma werkt mooi samen met Outlook Express, maar open zeker nooit zonder meer de "echte" Outlook in Sandboxie. De nieuwe mails worden immers gedownload van de mailserver – maar bestaan niet buiten de sandbox! Dat probleem is wel te verhelpen door handmatig de INI-file aan te passen, maar die ingreep is niet eenvoudig en zeker niet weggelegd voor Jan-met-de-pet.
Een ouder kaartspelletje dat normaal in een DOS-box werkt, weigerde op te starten in Sandboxie en bestanden die we in de sandbox wegschreven naar een USB geheugenstaafje stonden er buiten de sandbox wél op. Op de website bij de Frequently Asked Questions worden nogal wat problemen gemeld door gebruikers van FireFox of andere alternatieve browsers. Waarschijnlijk dient "Sandboxie" dan ook gelezen als "Sandbox for Internet Explorer".


Deze programma’s lopen momenteel onder de bescherming van Sandboxie

Conclusie
Sandboxie schrijft op zijn website dat dit programma zeker geen vervanging is voor een deugdelijke anti-virus-, een anti-spamprogramma of firewall, maar wel een bijkomende beveiliging is voor je pc. Dat is het ook, zeker voor wie af en toe op dubieuze internetsites op zoek gaat naar de ultieme crack of patch voor een spelletje, een niet zo helemaal legale film of voor wie regelmatig bestanden toegemaild krijgt van het genre Pamela_Anderson.exe. Toch kunnen ook meer serieuze surfers zoals jij en ik er hun voordeel mee doen, denk even aan de waarschuwing bij MS Office-documenten die macro’s bevatten. Voor de prijs hoef je het niet te laten!

Het bestand kan gedownload worden door te klikken op www.sandboxie.com.

Adviesprijs
Gratis te downloaden
1
2
3
Vorig artikelDvd-recorder lust alle typen DVD-media
Volgend artikelIs er een dokter in de zaal?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.