Veilig spelen in de zandbak

0
54

Laten we de werking van Sandboxie even uitleggen aan de hand van een eenvoudig voorbeeldje. Eerst open je Sandboxie, en van hieruit start je MS Word. Schrijf enkele woorden, en bewaar dat bestand als Zandbak1.doc. Open nu ook Internet Explorer binnen Sandboxie, wijzig de startpagina (sommige stoute webpagina’s willen dat wel eens ongevraagd doen), voeg een webpagina toe aan je favorieten en download een bestand. Sluit nu Sandboxie: het bestand Zandbak1.doc bestaat niet meer, de nieuwe favoriet en het gedownload bestand zijn verdwenen en je startpagina is weer die van daarvoor.


Dezelfde map, gezien vanuit de sandbox…


… en, op hetzelfde moment, gezien van buiten de sandbox

Het leuke aan Sandboxie is dat dit programma kan lopen samen met de normale werking van je pc. Je kunt dus perfect tegelijk een Word-sessie binnen de sandbox en een tweede Word-sessie buiten de sandbox openen.
Wil dat nu zeggen dat dat document Zandbak1.doc uit ons voorbeeld niet te recupereren is? Jawel – wanneer je de sandbox wilt ledigen, vraagt Sandboxie je of je de "recupereerbare bestanden" wilt bewaren. Je kunt die dan één voor één kopiëren naar een plaats buiten de sandbox. Eens de sandbox leeggemaakt, zijn die originele bestanden wel degelijk voorgoed verdwenen, de kopie natuurlijk niet.

1
2
3
Vorig artikelDvd-recorder lust alle typen DVD-media
Volgend artikelIs er een dokter in de zaal?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.