De onvermoede gevaren van draadloze netwerken

0
57

Waarom schakelen gebruikers de Wi-Fi-beveiliging niet in?

Dat er zoveel onbeveiligde draadloze netwerken bestaan, is zowel de schuld van de fabrikanten als van de gebruikers. Wi-Fi-apparatuur is standaard voorzien van verschillende soorten beveiligingen, maar de meeste fabrikanten schakelen die standaard niet in. Dit zou immers het gebruiksgemak van de apparatuur te veel verminderen. Fabrikanten maken er zich van af met de stelling dat de gebruiker verantwoordelijk is voor het beveiligen van de gekochte apparatuur.
Gebruikers schakelen de Wi-Fi-apparatuur doorgaans in zonder de handleiding te raadplegen. Omdat de beveiliging niet is ingeschakeld, werkt een en ander meestal onmiddellijk. Daarna wordt er niet meer naar omgekeken en wordt de noodzakelijke beveiliging vergeten. Gebruikers die de beveiliging toch willen inschakelen, ondervinden dikwijls problemen om dit correct te doen en geven het dan op, waardoor hun netwerk onbeveiligd blijft. Wi-Fi-apparatuur mag dan gemakkelijk te installeren zijn, ze goed beveiligen is veel moeilijker en gaat het petje van veel gebruikers te boven.

linksyswap54g.jpg
Linksys router met SecureEasySetup

Linksys, een van de marktleiders en dochterbedrijf van de Amerikaanse netwerkspecialist Cisco, brengt nieuwe draadloze netwerkapparatuur op de markt met SecureEasySetup voorziening. Die activeert automatisch de beveiliging. De gebruiker moet alleen maar op één knop op de draadloze netwerkapparatuur drukken. Het nadeel is dat SecureEasySetup uitsluitend werkt met recente Linksys-apparatuur.

1
2
3
Vorig artikelSta je mannetje in de ring
Volgend artikelVideo en muziek op een draagbare speler met flashgeheugen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.