Grondig vernieuwde Office heeft steile leercurve

2
88

Een andere ingrijpende wijziging betreft een op het eerste zicht zeer onschuldig iets: Microsoft introduceert samen met Office 12 een volledig nieuw lettertype, Calibri. In tegenstelling tot Times New Roman, het standaardlettertype van de huidige generaties Word, is Calibri een schreefloos lettertype. Het vertoont dan ook veel gelijkenis met Arial, maar is iets compacter. In de bètaversie van Word Office 12 wordt Calibri echter ook gebruikt als standaardlettertype in de ‘Normal.dotx’, de sjabloon waarop elk nieuw document is gebaseerd. Het is al bij al een mooi lettertype, het leest vlot en nodigt dus ook uit om het te gebruiken. Wanneer een collega je dan een nota opstelt in Calibri, zal die misschien wel zo vriendelijk zijn je die over te maken in het huidige .doc bestandstype, wel wetende dat je nog niet met Office 12 werkt.

Office2_calibri_origineel.jpg
Hetzelfde documen met bovenaan de tekst in Calibri en onderaan in Arial

Daarmee zijn echter alle problemen nog niet opgelost. Jouw computer kent immers dat lettertype niet! Nu is Windows zo geprogrammeerd dat wanneer het een onbekend lettertype tegenkomt, het automatisch een ander standaard lettertype kiest. Je kan dus de tekst van jouw collega wel lezen – maar de lay-out is volkomen in de war. Is dat een briefje met alleen wat rechtuit-rechtaan tekst, dan is dat nog zo geen probleem. Is het echter een nota met allerhande opmaak, tabellen en figuren dan zal dat een onaangename verrassing worden!

Office2_calibri_word2002.jpg
Geopend in Word 2002 blijft het Arial gedeelte ongewijzigd,
maar bij Calibri is de indeling totaal veranderd

Bijgaande figuren tonen je tweemaal hetzelfde document, bovenaan staat de tekst in Calibri, onderaan in Arial. Dit document werd opgemaakt in Word Office 12, nadien geopend in Word 2002. Het Arial gedeelte blijft ongewijzigd, maar bij Calibri is de indeling totaal veranderd.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelKant-en-klare thuisbioscoopsystemen
Volgend artikelOnline content raadplegen op afstand
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Je vindt lettertypes in de map C:\\windows\\fonts. Ze hebben een extensie TTF. Kopieer die met Calibri (het zijn er meerdere!) op een USB staafje of zo. Ga daarmee naar de andere pc. Ga naar start – configuratiescherm – vormgeving en zoek naar lettertypes. Open die map. Klik op bestand – nieuw lettertype installeren, en verwijs naar de bestanden op dat USB staafje. dat zou moeten lukken!

  2. Leuk als iemand ook op lettertypes e.d. in gaat. Ik vind de calibri ook een mooi lettertype. Ik zou het ook graag gebruiken op een apparaat, waar de Office Beta nog niet op staat. Kan ik het ergens downloaden? Of het uit Beta kopieeren?

Reacties zijn gesloten.