Tegen de trend in

6
56

Traag
Op het vlak van verbindingen is de 9300i compleet uitgerust. Naast infrarood en enhanced gprs zijn ook 802.11g Wi-Fi en Bluetooth 2.0 van de partij. Bovendien wordt een verbindings- en laadstation meegeleverd dat via USB met een pc kan worden verbonden. Met behulp van de eveneens meegeleverde Nokia PC Suite software worden gegevens dan desgewenst constant gesynchroniseerd met Office en Outlook. De meegeleverde software draait wel niet op Macintosh.

Nokia_9300i.jpg

Het viel ons op dat de meeste applicaties vrij traag reageren op opdrachten. De Nokia 9300i start ook traag op als hij helemaal is uitgeschakeld; als hij in de slaapstand staat reageert hij gelukkig wel ogenblikkelijk op opdrachten. Die traagheid heeft wellicht te maken met de minder krachtige Texas Instruments OMAP processor die slechts aan 150 MHz draait. En die lage kloksnelheid heeft dan weer te maken met de autonomie. Nokia geeft een standby-tijd op van ongeveer 200 uren en een gesprekstijd tot 7 uren, maar dat zijn maximale cijfers. In de praktijk mag je volgens onze ervaringen rekenen op een autonomie van een werkdag als u de gsm- of Wi-Fi-functie intensief gebruikt of van drie dagen als u slechts af en toe telefoneert. Dat is het compromis dat je moet sluiten met een smartphone die bijna zo krachtig is als een notebook van nog maar enkele jaren geleden.

Conclusie
Ondanks de wat trage werking is de Nokia 9300i toch een smartphone die velen zal bekoren, zeker nu dit nieuwe model ook Wi-Fi en Bluetooth 2.0 biedt. Wie niet goed overweg kan met de stylusinvoer via de aanraakgevoelige schermen van de meeste smartphones op de markt, of wie een alternatief zoekt voor het Windows Mobile besturingssysteem van Microsoft, heeft met de 9300i een meer dan volwaardig alternatief. Enkel bij het navigeren door webpagina’s is wat ons betreft het ontbreken van een stylus en een aanraakgevoelig scherm een gemis.
Adviesprijs
Nokia 9300i: 669 euro
1
2
3
Vorig artikelEen stijlvolle Walkman in staafvorm
Volgend artikelDe bomen en het bos
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. En …graag had ik eens gehoord de pro en cons over de QTEk 9100 en de Nokia 9300i.
    Ik gebruik nu een oude palm en een oude Nokia….en mijn vraag is \”modernisering\” nu, via één toestel ..ee pda en telefooni n één toestel .. .of in 2

    Graag reacties

  2. ik weet het niet. maak nu gebruik van de Qtek 9100 uk. maar mis vooral de directe numpad op de pda (telefoon) ben nu aan het orienteren om toch misschien niet naar de nokia 9300i uit te wijken.. ik gebruik wel word en exel, maar die heeft nokia ook aan boord. verder gebruik ik tomtom, maar dat kan ook op de nokia. De Qtek is af en toe ook traag en loopt soms vast. Ik heb tot de qtek altijd de nokia 6 serie gehad vanaf de 6110 af en toch verlang ik er toch een beetje naar terug..

    Ik weet het nog niet.

Reacties zijn gesloten.