Tegen de trend in

6
56

Het scherm van de 9300i is niet aanraakgevoelig en deze smartphone heeft dus ook geen stylus of handschriftherkenning aan boord. De gebruiker bedient alles met behulp van het ronde, in alle richtingen beweegbare en indrukbare navigatievlakje aan de rechteronderkant van het toetsenbord en met diverse menutoetsen. Het navigatievlakje wekte overigens al snel onze ergernis op: het is zeer klein en de schermcursor is er zeer moeilijk mee te bedienen.

Nokia_9300i_open.jpg

Toetsen
Gelukkig heb je die cursor alleen maar nodig in zeer specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld bij de Nokia_9300i_recht.jpgbediening van bepaalde websites. Negentig procent van alle functies van het apparaat kun je bedienen met de menutoetsen. Aan de zijkant van het in de breedte liggende scherm zitten vier ‘soft’-toetsen die een functie krijgen toegewezen naargelang de opgeroepen applicatie. Daarnaast is er nog een menutoets om contextgevoelige menu’s op te roepen. Alle functies in die menu’s hebben ook nog eens sneltoetsen (zoals Ctrl+B etc.). Veelgebruikte applicaties (Desk, Telephone, etc.) starten via de functietoetsen die in een rij boven het toetsenbord zitten. De gebruiker kan zijn favoriete applicatie bovendien toewijzen aan de "My Own" toets die zich rechts onder het scherm bevindt.
Omdat het scherm in de breedte werkt, passen de meeste websites er goed op. De browser is geavanceerd genoeg om ze op dezelfde manier weer te geven als op een desktop-pc. Bij heel brede websites kun je kiezen voor een gecomprimeerde weergave, of je kunt met sneltoetsen in- en uitzoomen. Navigeren gebeurt met het stroef reagerende navigatievlakje: door de cursor naar de rand van het scherm te bewegen, rolt de pagina. Om een link op te roepen, plaats je de cursor erop en druk je op het navigatierondje. Een beter alternatief is om tussen de links te navigeren met behulp van de tab-toets.
Bij het navigeren misten we immers eerlijk gezegd een stylus en een scherm dat op onze aanrakingen reageert. Voor de meest gebruikte opdrachten, bijvoorbeeld het toevoegen van een website aan de favorietenlijst, bestaan sneltoetsen. Je kan natuurlijk ook via het menu werken. De vier ‘soft’-toetsen aan de zijkanten configureren zichzelf voor de populairste opdrachten (venster sluiten, ander venster, adres openen etc.). Dat is in de andere applicaties ook zo, maar daar krijgen die soft-toetsen natuurlijk de opdrachten toegemeten die betrekking hebben op de geopende applicatie.

1
2
3
Vorig artikelEen stijlvolle Walkman in staafvorm
Volgend artikelDe bomen en het bos
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. En …graag had ik eens gehoord de pro en cons over de QTEk 9100 en de Nokia 9300i.
    Ik gebruik nu een oude palm en een oude Nokia….en mijn vraag is \”modernisering\” nu, via één toestel ..ee pda en telefooni n één toestel .. .of in 2

    Graag reacties

  2. ik weet het niet. maak nu gebruik van de Qtek 9100 uk. maar mis vooral de directe numpad op de pda (telefoon) ben nu aan het orienteren om toch misschien niet naar de nokia 9300i uit te wijken.. ik gebruik wel word en exel, maar die heeft nokia ook aan boord. verder gebruik ik tomtom, maar dat kan ook op de nokia. De Qtek is af en toe ook traag en loopt soms vast. Ik heb tot de qtek altijd de nokia 6 serie gehad vanaf de 6110 af en toch verlang ik er toch een beetje naar terug..

    Ik weet het nog niet.

Reacties zijn gesloten.