Fotomanager voor de (semi-)professionele fotograaf

0
88

Die database maakt dat ACDSee extreem snel werkt in het opzoeken van foto’s, omdat het tijdens de zoekactie niet je complete harde schijf of schijven moet scannen, maar gewoon een databank dient te raadplegen. Dit voordeel is tegelijk ook een nadeel: wat niet in de databank staat, wordt niet gevonden. Het vergt dan ook een zekere discipline om voortaan het toevoegen, deleten of verplaatsen van foto’s via ACDSee te doen.
Zo voorziet ACDSee het miniprogramma ACDSee Device Detector, dat automatisch mee opstart bij het inschakelen van je pc. Van zodra je een fototoestel aan je pc hangt of een geheugenkaartje in de lezer steekt, treedt de Device Detector in actie en vraagt je of er nieuwe foto’s moeten toegevoegd worden.


De Device Detector meldt zich omdat je een nieuw geheugenkaartje inbracht

Het overzicht van je foto’s of het resultaat van een selectie bekijk je in de browsermodus, een vrij complex scherm met een heleboel deelvensters met bijkomende informatie. Het is even wennen om precies te weten wat je waar moet zoeken, maar na een poosje is het vlot werken.

Bewerkingsmodus
Om een foto te bewerken ga je naar de bewerkingsmodus. Aan de rechterkant van het scherm vind je daar het bewerkingsvenster, dat toegang biedt tot de gereedschappen en effecten. Zowat alle gangbare correctietools zijn in dit programma aanwezig: belichting, kleur, rode ogen, fotoreparatie, scherpte en ruisonderdrukking, roteren, grootte aanpassen en bijsnijden zijn zowat de voornaamste. Bij de meeste onderdelen doet ACDSee Pro je een voorstel, maar je kunt natuurlijk ook manueel werken, en daar kan je ver in gaan.


De bewerkingsmodus, rechts de gereedschappen

Deze vensters zijn zowat identiek met die van het eerder besproken ACDSee 8. Hier en daar is er wel iets bijgekomen, zoals de lenscorrectie, waarmee je kussenvervorming, tonvervorming en perspectieffouten kunt corrigeren. De verzameling filters waarmee je je foto’s transformeert in olieverfschilderijen of pentekeningen en dergelijke meer, werd uitgebreid tot 40. Net zoals bij de gewone versie vinden we het spijtig dat het selectietool beperkt blijft tot rechthoekjes, het selecteren van deelgebieden van een foto is nochtans een regelmatig voorkomende bewerking.

1
2
3
4
5
Vorig artikelNieuwe generatie dvd-camcorders en nieuwe HD-tv’s
Volgend artikelOverzicht DiskIdee Radio podcasts 2006
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.