Voor de beginnende databasegebruiker

2
47

Hoge verwachtingen …
Als je je had verwacht aan handige sjablonen, zoals getoond op de doos, blijf je op je honger zitten. Alleen een databank voor facturatie en personeelsgegevens zitten in het pakket, waardoor je de indruk krijgt dat het pakket toch eerder op zakelijke gebruikers mikt. Als je je verwachtte aan een film- of muziekdatabase of een sjabloon om allerlei recepten samen te voegen, mag je zelf beginnen te puzzelen. Als je goed weet wat je wil, kan je je formulier beginnen samen te stellen. Anders raad ik je aan om nog even een analyse te maken van wat je precies in je databank wil stoppen, want een databank ontwikkelen is zeker niet eenvoudig.

Formulieren
Met Easy Database Maker moet je eerst je formulier ontwerpen alvorens je er gegevens kan instoppen. Als je dan nog iets wenst toe te voegen aan je formulier en je maakt de database opnieuw aan met dezelfde naam zijn alle gegevens weg. Geef je ze een andere naam, dan zitten er geen gegevens in de database, want die zitten nog in de vorige.

EDM_form.JPG
Een formulier ontwerpen

Ook het verplaatsen van elementen op je formulier moet je één voor één doen, want meerdere tegelijk verplaatsen, ondersteunt Easy Database Maker niet. Dit alles is veel makkelijker in bijvoorbeeld Microsoft Access: je maakt een nieuwe tabel, geeft de kolomkoppen namen en je geeft al je gegevens in of je importeert ze. Bij Ease Database Maker moet je voor je kan importeren eerst je gegevens exporteren naar een .csv bestand. Daarna kan je in je nieuw gecompileerde databank dit csv betsand importeren.
Met behulp van AutoFormulier heb je een mooi ogend formuliertje met jouw gegevens. Wens je elementen toe te voegen, dan doe je dit in de tabel. Vervolgens maak je een nieuw formulier aan en de nieuwe elementen die je aan je tabel toevoegde zitten nu ook in het formulier.
Easy Database Maker heeft een mogelijkheid om een rapport te genereren. Je kiest dan de optie "Definiëer" en de lay-out van je formulier staat meteen op je rapport. Hier kan je nog altijd de dingen gaan verplaatsen zoals je dat zelf wenst.

EDM_rapport.JPG
Een rapport genereren met Easy Database Maker

1
2
3
Vorig artikelGoedkope digitale DAB/FM radio
Volgend artikelTelevisie verovert de mobiele telefoon

2 REACTIES

  1. Kan je even specifieker zijn waarvoor jij het pakketje wou gaan gebruiken?
    Ik zoek al geruime tijd een manier om zaken te catalogeren.
    Meer bepaald een mogelijkheid om een dvd collectie te beheren waar we niet uitgaan van enkel gekochte dvd\’s waar dus meestal slechts 1 film opstaat, maa dvd\’s die ik zelf maak, en waar meerdere titels op 1 schijfje staan.

  2. Zeker, ben ik het eens met uw conclusie. Ik heb een database (je) gemaakt in Acces, maar loop daarbij vaak tegen mijn onkudigheid aan. Ik wil graag meer. Omdat voor mjin probleem over enkele maanden een specifieke oplossing komt dacht ik deze periode te kunnen overbruggen met dit pakket.
    Inderdaad heb ik mij laten misleiden door de verpakking. Jammer! Wat mij betreft dus echt geen aanrader.

Reacties zijn gesloten.