Puzzelhype op cd-rom

1
42

Laaiend van enthousiasme begin je dan te spelen. Al vlug blijken de niveaus Beginner en Ervaren wel erg eenvoudig, wanneer er 8 van de 9 cijfers in een blok al ingevuld zijn, is het niet direct een uitdaging om het 9de cijfer te vinden.
Maar de grootste ergernis moet nog komen: het spel blijkt Sudoku’s te genereren die niet op te lossen zijn! Of, nauwkeuriger gezegd: Sudoku’s waar meerdere oplossingen voor te vinden zijn zoals bijgevoegde figuren bewijzen. Je zult merken dat hier zowel de combinaties 8 – 3 en 3 – 8 als de combinaties 3 – 8 en 8 – 3 in te vullen zijn. Deze fout stelden we trouwens vast bij meerdere opgaven van dit spel, zelfs bij de meest eenvoudige opgave van 4 x 4 op niveau Beginner blijkt het spel al in dat bedje ziek. Hoe luidde de eerste lijn van de Helpfunctie ook alweer? Was dat niet "SuDoku betekent in het Japans uniek (doku) cijfer (su)"? Vermoedelijk hebben de makers van dit spel dat niet goed begrepen!

EC_Sudoku_vast.jpg
Los je vorige opgave op, dan kom je hier vast te zitten

Willekeurig
Een ander heikel punt is de Hint-functie. Wanneer je vast komt te zitten, kan je op de knop Hint klikken en dan wordt er ergens op het spelbord één cijfer voor je ingevuld. Alleen is het getoonde cijfer niet het cijfer dat je door redeneren had moeten vinden – het is zomaar een volkomen willekeurig cijfer.
Bij nader onderzoek blijkt ook de ondertitel "Duizenden unieke puzzels!" zonder meer een grove leugen. Het spel genereert namelijk geen Sudoku’s, het kiest ad random een puzzel uit zijn databank. En die databank is niet bepaald groot: er blijken 150 verschillende Sudoku’s 9 x 9 in te zitten, 30 Sudoku’s 4 x 4 en slechts 20 Sudoku’s 16 x 16.

EC_Sudoku_oplossingen.jpg
Er zijn twee oplossingen te vinden voor die opgave!

Wat je wél kunt, is starten met een volledig lege Sudoku en dan zelf de cijfers invullen. Zo is het mogelijk de [www.diskidee.be/wedstrijd/2005/diskideeSudokuOpgaveJanuari2006.htms#opgave van de DiskIdee-wedstrijd] in te vullen, te klikken op de knop "Oplossen" en inderdaad, binnen de seconde staat de juiste oplossing op het scherm. Alleen rest er dan wel de vraag: wat is hiervan de fun ??
Tijdens het spelen wijzigt het programma de resolutie van je scherm in 1024 x 768 pixels. Tot daar aan toe, maar af en toe vergeet het spel bij het afsluiten de resolutie terug te zetten – ook niet zoals het hoort!

EC_Sudoku_easy.jpg
Zelfs deze supereenvoudige Sudoku is niet oplosbaar

Conclusie
Sudoku van Easy Computing geeft je puzzels die niet voldoen aan de voorschriften van een Sudoku. Bovendien belooft het je urenlang spelplezier met "Duizenden unieke puzzels", terwijl er alles samen met moeite 200 opgaven in staan. OK, het kost slechts 7,95 euro, maar voor die prijs vind je in de boekhandel al heel wat leuke puzzelboeken, en op het internet kan je volkomen gratis ook goed gestructureerde én perfect werkende Sudoku’s vinden – bijvoorbeeld bij WebSudoku. Ons verdict is dan ook meedogenloos: dit is een volkomen waardeloos spel!
Adviesprijs
7,95 euro
Systeemvereisten
Pentium III 900 Mhz of gelijkwaardig, 128 Mb RAM , Windows 98(SE)/Me/2000/XP, 100 MB op HD, Grafische kaart met DirectX
1
2
Vorig artikelW8 ff, het wordt serieus!
Volgend artikelVan PDF-bestand naar een bewerkbaar Word-document of omgekeerd

1 REACTIE

  1. Ik heb zopas Sudoku Compleet gekocht van Easy Computing en ook daar het probleem dat er meerdere oplossingen zijn.

Reacties zijn gesloten.