Waardige winnaar van EISA-award

7
83


Detail: blauw oplichtende stroomknop op voorzijde

Beeld en geluid
Deze tv biedt een aantal vooraf ingestelde instellingen voor beeld en geluid (Dynamisch, Film etc.), maar de gebruiker kan ook zijn eigen instelling bewaren, zij het slechts één soort. Er zitten ook enkele digitale beeldcorrecties in, waaronder een digitale ruisonderdrukker, Samsung’s Digital Natural Image Engine (DNIe), Dynamisch Contrast, en automatisch aanpassing van de helderheid aan de lichtomstandigheden in de kamer via een sensor. DNIe verbetert volgens Smasung de beeldkwaliteit op basis van het bronsignaal. Via een demostand kan de gebruiker het verschil zien tussen beelden met en zonder DNIe. Onze ervaring is dat al die digitale beeldcorrecties een natuurgetrouwe weergave hinderen, vooral dan bij het bekijken van films op dvd. Wij schakelen die dan ook allemaal uit en stellen het correct beeld in met behulp van gespecialiseerde test-dvd’s. Pas daarna doen we onze testen, zodat we alle tv’s op dezelfde manier kunnen vergelijken. Uit die testen blijkt dat de LE40M61B een meer dan behoorlijke beeldkwaliteit biedt, met een zeer goede zwartwerking (belangrijk voor een goede filmweergave en een probleem voor de meeste lcd-tv’s omdat de achtergrondverlichting van het lcd-paneel altijd ingeschakeld is), correct contrast, voorbeeldige moiré-onderdrukking en een goede kleurenweergave. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de eerder geteste Samsung LE32M51BX, met dien verstande dat de LE40M61B een hogere ingebouwde resolutie heeft en dus meer beelddetails weer kan geven. Overigens zijn de pixels van de LE40M61B logischerwijze ook groter dan die van de LE32M51BX, wat inhoudt dat je op grotere afstand van deze tv moet gaan zitten om een zo gaaf mogelijk beeld te zien. Reken toch op een meter of drie vier voor een optimale beeldkwaliteit. Dit is dus geen tv om te gebruiken in een kleine kamer; daar kiest men best voor een kleinere beelddiagonaal.
Ook met de geluidskwaliteit zit het snor, hoewel je natuurlijk de beste geluidskwaliteit krijgt via een externe versterker. Maar de ingebouwde luidsprekers toen toch hun best en de  SRS TruSurround XT voorziening kan worden gebruikt om een 3D-effect te verkrijgen.

Op de volgende pagina vind je een tabel met de technische informatie, gevolgd door onze conclusie.

1
2
3
4
Vorig artikelNeem deel aan DiskIdee-wedstrijd en maak kans op een digitale kijker
Volgend artikelNieuw merk Digital Home Entertainment in Benelux
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

7 REACTIES

  1. Hem hem net gekocht, maar is de geluidskwaliteit nou werkelijk zo goed? Ik mis het volle geluid. Speakers zitten onderin. Dankzij een tuner-versterker met surround klinkt het aardig.

  2. Volgens mij snapt Jef het niet helemaal.. Het gaat hier om een TV.
    De TV is echt super heb dit type zelf ook alleen het kleine broertje.
    Echt een aanrader.

  3. Geachte redactie,
    Graag een kleine doch belangrijke correctie. Wanneer jullie stellen dat deze TV \”de LE40M61B met een ingebouwde resolutie van 1360 x 768 pixels en ondersteunt alle High Definition TV (HDTV-)signalen \” is toch niet echt sluitend. Hij kan nl de 1080p niet aan, en dat is momenteel hét HDTV signaal. Misschien zijn er al meerdere toestellen, maar ik heb enkel weet van Philips. De Philips 42PF9830/10, volledige 1920x1080p resolutie (dus \”ietsje\” hoger dan de gangbare 1366×768 of 1280×768-resoluties. Contrast is 4000:1 (t\’is wel minder dan plasma wat meestal 10000:1 is).
    Maar.. Het heeft nen hoop multimediatoepassingen, zoals ethernet-aansluiting
    Dit komt al korter in de buurt wat een HDTV zou moeten zijn.. HDMi en
    DVI-aansluiting … en dus vraag ik me af of die prijs wel terecht is… maar dat is dan eerder persoonlijk.

  4. Blijkbaar gaat het om de oudere versie 5m1b, die vonden we voor ca, 2.300 via Kelkoo. Maar de nieuwe versie vonden we in Nederland voor ca. 2.650, wat dus niet zo veel boven je budget is. Zie http://www.centralpoint.nl/redir.cgi?page=index.html&what=fp.php&by=/ice.cgi?d_vend=Samsung&d_word=LE40M61B&ref=13 Ik weet natuurlijk niet of hij voor dat geld ook echt leverbaar is, soms zijn die prijzen pure lokkertjes en blijkt bij bestelling dat het toch meer kost. Dus goed uitkijken!

  5. Waar vonden jullie de 2500 euro versie inclusief btw? Want ik ben van plan deze tv te kopen maar mijn budget is slechts 2550 euro

Reacties zijn gesloten.