Met een Mac op de eerste rang

1
70

Op de eerste rang
In de doos vind je naast het toetsenbord en de nieuwe Mighty Mouse, ook de Apple Remote AppleiMacG5_7.jpgafstandsbediening. De afstandsbediening, die ook een optie is bij de Apple iPod video, heeft min of meer de afmetingen van de iPod Shuffle en er ook de ronde bedieningsknop mee gemeen, om voor- of achteruit te spoelen, het volume te regelen of de muziek de pauzeren. Daarnaast is er nog een extra Menu-knop om de menu’s op te roepen. De afstandsbediening kun je trouwens aan de rechterzijkant van het scherm hangen door de ingebouwde magneet, weer een typisch voorbeeld van de zorg die Apple zelfs aan de kleinste details besteedt (al zullen linkshandigen misschien wel opmerken dat die zorg voor hen toch weer net niet ver genoeg gaat).
Druk je op de Menu-knop op de AppleiMacG5_5.jpgafstandsbediening dan verdwijnt de desktop en opent de Front Row toepassing, een scherm met vier uitvergrote pictogrammen uit de Apple iLife softwaresuite: iTunes, iPhoto, iMovie en iDVD. De bedoeling van Front Row is dat je niet langer aan je Mac gekluisterd bent om je mediabestanden te beluisteren of te bekijken. Front Row een volwaardig mediacenter noemen lijkt ons wat overdreven, omdat je er (voorlopig?) geen tv mee kunt afspelen en je ook geen andere mogelijkheden krijgt dan het afspelen van bestanden. Dat kun je trouwens al afleiden uit het wel zeer beperkt aantal knoppen op de meegeleverde afstandsbediening.
Door dat beperkt aantal knoppen is het werken met Front Row kinderspel, wat Apple wellicht ook voor ogen stond – "een verademing in vergelijking met de meer dan 40 toetsen op de afstandsbedieningen voor het Media Center van Microsoft" zo sloeg Apple zich in haar persbericht over de nieuwe iMac G5 op de borst – maar een kleine verzuchting is toch op haar plaats hier, want het betekent vooral bij het spelen van muziek dat je soms wel erg vaak op de knopjes moet drukken om te wisselen tussen muzieknummers.
Front Row zal vooral dienst bewijzen bij gebruikers die hun iMac in hun leefruimte hebben opgesteld. Tot een afstand van negen meter kun je via de infrarode afstandsbediening diavoorstellingen starten van je fotobestanden, muziekbestanden afspelen, dvd’s, video’s of filmtrailers bekijken. We raden wel aan om externe luidsprekers aan te sluiten wil je ten volle kunnen genieten van je mediabestanden. De ingebouwde luidsprekers voldoen daarvoor niet echt.

AppleiMacG5_6.jpg
Front Row scherm

1
2
3
Vorig artikelMobiele harde schijf met LCD-scherm
Volgend artikelUitbreiding assortiment DAB-radio’s
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.