Schoottoetsenbord met muisperikelen voor Win XP MCE

0
52

Installatie en gebruik
Het Remote Keyboard for WinXP MCE werkt alleen op de versie 2005 van het besturingssysteem met de nieuwste MCE-infrarode ontvanger, maar dat is ook de enige versie die bij ons werd verkocht. Het zou dus op alle MCE-pc’s in de Benelux moeten functioneren. Voor je het kunt gebruiken, moet je wel een korte update downloaden van de Windows Update-site. Het toetsenbord werkt op vier (meegeleverde) AA-batterijen. Alkalinebatterijen bieden de langste levensduur. Hoe lang het toetsenbord werkt, kunnen we niet voorspellen want dat hangt natuurlijk af van het gebruik. Wij werken er nu al meer dan en maand mee op de originele batterijen. Je kunt het toetsenbord uitschakelen door middel van een schuifschakelaar links vooraan. Het toetsenbord verbruikt dan geen stroom en de batterijen gaan langer mee.


Functie- en muistoetsen bovenaan

Het toetsenbord heeft geen numeriek vlak, maar voor de rest vind je er alle gebruikelijke toetsen op terug. Daarnaast zijn er ook een aantal toetsen speciaal voor MCE. Zo zitten aan de linkerkant de toetsen om de weergave van muziek, tv of dvd te starten, te stoppen etc. Aan de rechterkant zitten toetsen die je rechtstreeks naar een aantal onderdelen van MCE leiden, zoals Live TV of de TV Gids. Daarnaast is er nog en cursordiamant met in het midden een ok-toets waarmee je de menu’s van MCE bedient. Ook de "groene toets" om MCE te starten is aanwezig. Bovenaan zitten enkele functietoetsen waarmee je direct naar je muziek, radio, afbeeldingen, videos of tv navigeert. Een beperkt aantal toetsen kan opdrachten leren van andere afstandsbedieningen. Het gaat om de toetsen TV, volume + en volume -. Je kunt die dan gebruiken om de tv in te schakelen en het geluid te regelen. In combinatie met Shift kun je nog altijd het MCE-geluid regelen. Het toetsenbord heeft ook een achtergrondverlichting, maar die kun je ook uitschakelen om stroom te besparen.


Toetsen links

Muisperikelen
Het Remote Keyboard heeft ook een geïntegreerde muis, maar hier hebben de ontwerpers de bal flink misgeslagen. De muisaanwijzer zit rechts bovenaan terwijl de linker- en rechtermuisknoppen links bovenaan zijn gegroepeerd. Die positionering is niet echt ergonomisch. Waarom niet het systeem van een notebook gebruiken en een g-knopsmuis of zelfs een aanwijsvlak in het Remote Keyboard integreren? Niet alleen de positionering is ongelukkig, ook de werking valt tegen. De aanwijzer bedienen is praktisch onmogelijk omdat het staafje zeer slecht reageert op de aanwijzingen die je met je vinger geeft. Om vlot met het Remote Keyboard te kunnen werken, leer je dus best alle toetsopdrachten van Windows XP uit je hoofd, of installeer je alsnog een aparte draadloze muis (maar dan wel eentje met voldoende bereik).


Toetsen rechts

Conclusie
Het Microsoft Remote Keyboard for Windows XP Media Center Edition is een handige en zelfs onmisbare aanvulling voor een MCE-pc. Het enige, maar helaas wel grote minpunt is de ongelukkige plaatsing van de muisknoppen, die bovendien slecht luisteren naar je vingers. Het toetsenbord kost 99,95 euro, wat we ook aan de stevige kant vinden.
Adviesprijs
99,95 euro
Systeemvereisten
Media Center PC met Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 of later en Windows XP Media Center Receiver. Werkt niet met een Media Center Extender for Xbox of met een Media Center Extender voor set-top boxes.
1
2
Vorig artikelEen muis om mee te spelen
Volgend artikelPC: overbodig!
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.