Foto’s maken in alle weersomstandigheden

0
50

Scèneprogramma’s
Voor het fotograferen zelf beschikt de camera over een negentiental scèneprogramma’s met voor de hand liggende voorgeprogrammeerde instellingen voor het fotograferen van landschap of portret, maar ook voor sportopnames, nachtopnames of vuurwerk. De scèneprogramma’s maken het de fotograaf die zich niet wil bekommeren om sluitertijd- en diafragma-instellingen erg gemakkelijk. Wie toch controle wenst over deze instellingen, kan dit via de S- en A-stand op de menuknop. Op het scherm verschijnt een schuifbalkje waarmee je de waardes kunt aanpassen. Bij correcte instelling kleuren de waardes groen, in het andere geval kleuren ze rood.

OlympusDigtial800_back.jpg

De µ Digital 800 biedt ook een soort anti-shake functie om bewegingsonscherpte te reduceren. In deze stand is de grootte van de beelden die je kunt maken evenwel beperkt tot maxium 2048 ◊ 1536 pixels. Ook kun je panoramafoto’s maken met de µ Digital 800, maar… enkel als je xD Picture Cards van Olympus zelf gebruikt. We testte de camera met een xD Picture Card OlympusDigtial800_kaart1.jpgvan Fujifilm en konden deze modus dus niet testen. Beetje vreemd van Olympus om deze functie te beperken tot geheugenkaartjes van het eigen merk. Je dient trouwens de Olympus Master software te installeren, wil je de beelden aan elkaar lassen tot een panoramafoto. De camera zelf kan het niet.
De camera heeft een Macro- en supermacro-instelling. In Macro-modus kun je fotograferen vanaf 20 cm van je onderwerp, in SuperMacro-modus vanaf 3 cm. In het laatste geval wordt de zoomlens automatisch ingesteld en kun je ze niet meer wijzigen. Ook gebruikt de camera dan de flits niet.
Met de camera kan je ook videobeelden opnemen met een resolutie tot 640 x 480 pixels aan 15 beelden per seconde.

Testfoto’s
Hieronder vind je twee foto’s die we maakten met de Olympus µ Digital 800 die een stukje van onze testkaart tonen. We vergelijken ze met twee foto’s die we maakten met de 8 megapixel Panasonic Lumix DMC-LX1 die we eerder testten.

OlympusDigital800_tk1.JPG
Olympus µ DIGITAL 800

PanansonicLumixDMCX1_tk1.JPG
Panasonic Lumix DMC-L-X1

OlympusDigital800_tk2.JPG
Olympus µ DIGITAL 800

PanansonicLumixDMCX1_tk2.JPG
Panasonic Lumix DMC-L-X1

Op de volgende pagina publiceren we nog enkele testfoto’s die we maakten met de Olympus µ DIGITAL 800. Je kunt op de foto’s klikken om ze in detail te bekijken in je webbrowser. Afhankelijk van je internetverbinding kan dit wel even duren omdat het grote bestanden betreft. De conclusie van het artikel kun je lezen na de laatste foto.

1
2
3
4
Vorig artikelBescherm je thuisnetwerk tegen stroomuitval
Volgend artikelDiskIdee is op zoek naar gamers met een vlotte pen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.