Foto’s maken in alle weersomstandigheden

0
50

Zoeker
Bovenop de camera zitten de aan-uitknop en de ontspanknop. De achterkant van de µ Digital 800 wordt grotendeels ingenomen door het 2,5-inch LCD-scherm. Olympus volgt dus de nieuwe tendens naar grotere LCD-schermpjes die meteen ook de enige zoeker uitmaken waarmee je een onderwerp in beeld kunt nemen. Zoals we al opmerkten bij de Panasonic Lumix DMC-LX1 zullen we in de toekomst in dit segment van digitale consumentencamera’s wellicht vergeefs zoeken naar een camera met de zoeker die we gewoon waren van de analoge camera’s. Niet iedereen zal deze evolutie toejuichen, want in extreme lichtomstandigheden voldoen de meeste LCD-schermpjes (nog) niet. Toch is het HyperCrystal LCD-schermpje van de µ Digital 800 goed van kwaliteit. De kleuren die het toont van een onderwerp komen overeen met de realiteit en ook als de zon in je rug staat en in het schermpje schijnt, is het toch mogelijk een opname te maken, al zie je niet alle details even goed.

OlympusDigtial800_top.jpg

Links naast het schermpje zitten vier knoppen die je rechtstreeks toegang geven tot vier functies: Quick View laat je toe snel een gemaakte opname te beoordelen, Guide is een fotogids die je informatie geeft OlympusDigtial800_guide.jpgvoor het maken van foto’s, Disp staat voor Display en laat op het scherm een grid of diagonalen zien om een onderwerp beter in beeld te nemen of toont een histogram. Met de laatste knop activeer je de self timer of je gebruikt hem in weergave-modus om foto’s te verwijderen.
Rechts van het scherm zit bovenaan de zoomknop, in het midden een knop om opname of weergave te kiezen en onderaan een menuknop waarmee je naast OlympusDigtial800_menu.jpghet menu ook de flitsfuncties en macrofunties beheert. Terwijl de camera zelf Nederlands spreekt, kent de handleiding deze taal spijtig genoeg niet en dat zal voor sommige amateurfotografen toch een minpunt zijn. Om het meeste uit je camera te toveren, is het toch raadzaam om in de handleiding te duiken. Je krijgt een basishandleiding op papier, maar wil je de camera tot in details leren kennen, dan zul je de ‘Advanced Manual’ moeten raadplegen die op cd wordt meegeleverd. In sommige omstandigheden zal dit niet altijd even praktisch zijn, vrezen we.
De camera zelf biedt ook een ‘fotografeergids’ met vijftien onderwerpen. Ze tonen je bijvoorbeeld hoe je de camera moet instellen om bijvoorbeeld nachtopnamen of om bewegende voorwerpen te fotograferen. Het is een erg summiere gids, weliswaar in het Nederlands, die slechts een klein aantal mogelijkheden van de camera belicht. Dit had wat ons betreft wat uitgebreider mogen zijn, zeker gezien het feit dat er bij de camera geen Nederlandstalige handleiding wordt geleverd.

1
2
3
4
Vorig artikelBescherm je thuisnetwerk tegen stroomuitval
Volgend artikelDiskIdee is op zoek naar gamers met een vlotte pen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.