Compacte camera maakt breedbeeldfoto’s

0
58

Zoeker
Zoals de meeste recente digitale camera’s heeft de nieuwe LUMIX LX-camera een LCD-scherm van 2,5 inch met hoge resolutie dat ook dienst doet als zoeker. De camera heeft geen aparte zoeker. Panasonic volgt dus de nieuwe tendens naar grotere LCD-schermpjes die meteen ook de enige zoeker uitmaken waarmee je een onderwerp in beeld kunt nemen. Wellicht zullen we in de toekomst in dit segment van digitale consumentencamera’s vergeefs zoeken naar een camera met de zoeker die we gewoon waren van de analoge camera’s. Niet iedereen zal deze evolutie toejuichen, want in extreme lichtomstandigheden voldoen de meeste LCD-schermpjes (nog) niet. Al valt dit bij de Panasonic Lumix DMC-LX1 nog mee en heeft de fabrikant er extra zorg aan besteed. Via een Power LCD-functie kun je bij helder zonlicht het scherm immers helderder maken. Deze functie verbetert inderdaad het scherm, maar toch blijft het moeilijk met een vol schijnende zon in je rug een onderwerp goed in beeld te nemen op het LCD-scherm. Het scherm verbruikt dan ook meer stroom waardoor de batterij sneller leegloopt.

PanasonicLumixLX_achter.jpg

Naast het scherm bevindt zich de ‘Menu’-knop waar vier cursorknoppen rond staan. In opnamemodus kun met de cursorknoppen door de instellingen lopen, in weergavemodus krijg je hiermee een aantal PanasonicLumixLX1_menu.jpgmogelijkheden om foto’s te bewerken. Zo kun je het beeldformaat veranderen, beelden bijsnijden.
Boven de menuknop zit ook nog een klein joystickje dat je in weergavemodus kunt gebruiken om doorPanasonicLumixLX1_jost.jpg de verschillende foto’s te lopen als je voor multi-weergave kiest, waarmee je 9, 16 of 25 foto’s op het schermpje kunt weergeven. Ook dient het joystickje om bij het maken van opnames het vooringestelde diafragma of de sluitertijd te wijzigen. Deze gegevens verschijnen ongeveer tien seconden op het scherm en je kunt ze wijzigen door de joystick omhoog of omlaag te bewegen. Ook wanneer je foto’s neemt met handmatige focus zul je de joystick veelvuldig gebruiken om scherp te stellen.
Bij Autofocus kun je verschillende mogelijkheden selecteren: 9-punts, 3-punts hoge snelheid, 1-punt hoge snelheid, 1 punt normale snelheid of Spot. Met de twee ‘hoge snelheid’-opties wordt de tijd om scherp te stellen drastisch verminderd. Boven de joystick zit nog een knopje met de aanduiding AF/AE LOCK. Hiermee kun je de focus vergrendelen.
De Panasonic DMC-LX1 is ook de eerste digitale fotocamera die bewegende beelden kan opnemen in 848 x 480 16:9 Wide VGA met 30 beelden per seconde. In de 4:3-stand neemt hij beelden op in 640 x 480 formaat. Panasonic levert de nieuwe Lumix camera met een duidelijke handleiding in het Nederlands. De camera zelf biedt geen on line hulp, wat toch wel een nieuwe tendens lijkt te worden als we kijken naar de vorige consumentencamera’s die we hebben getest.

Testfoto’s
Op de volgende pagina publiceren we nog enkele testfoto’s die we maakten met de Panasonic Lumix DMC-LX1. Je kunt op de foto’s klikken om ze in detail te bekijken in je webbrowser. Afhankelijk van je internetverbinding kan dit wel even duren omdat het grote bestanden betreft. De conclusie van het artikel kun je lezen na de laatste foto.

1
2
3
4
Vorig artikelTelevisietoestel met draadloze technologie
Volgend artikelB&W luidsprekers in aluminium behuizing
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.