Fotobewerkingsprogramma voor de gelegenheidsfotograaf

7
170

Wat anderzijds weer wel kan, is een hele serie foto’s openen in wat Microsoft Digital Image het Minilab noemt. Met één klik wordt dan ineens bij alle foto’s, bijvoorbeeld de helderheid automatisch aangepast, nog een klik en het contrast is overal aangepast enzoverder. De meeste fotobewerkingsprogramma’s kennen dit soort stapelbewerkingen (Batch) ook wel, en meestal lukt dat wel perfect voor een aantal foto’s maar even zo vaak lijkt het resultaat nergens op. Wij krijgen de indruk dat Microsoft Digital Image 2006 voorzichtiger is, in die zin dat het resultaat niet altijd helemaal perfect is, maar dat er anderzijds veel minder echte missers tussenzitten. Als je geen zin hebt om veel tijd te besteden aan het optimaliseren van je foto’s, is deze strategie misschien geen slechte keuze.
Verder zijn zowat alle nuttige functies aanwezig: foto’s draaien, bijsnijden, vergroten of verkleinen en dergelijke. Een handigheidje is de automatische bijsnijd-functie (Auto Crop) wanneer je een foto lichtjes draait om ze perfect horizontaal te krijgen. Door dat draaien ontstaan er immers langs de vier zijden witte driehoeken. Digital image 2006 zal dan zelf het maximale rechthoekige beeld eruit knippen.


Foto horizontaal draaien en automatisch bijsnijden

Filters
Andere programma’s voor fotobewerking pakken tegenwoordig uit met vele tientallen filters en special effects voor de kunstzinnige (?) fotoliefhebber. Daarvoor moet je Microsoft Digital Image 2006 zeker niet kopen: met moeite tien filters, en dan nog niet eens erg goede. Eerlijkheidshalve geven we graag toe dat we nu ook niet bepaald dagelijks een foto omtoveren tot een waterverfschilderij ….
In ruil krijg je dan wel een heel gamma kadertjes en objecten ter beschikking die je in je foto’s kunt verwerken. Tekst bijvoegen is een fluitje van een cent, er een speels accentje aan geven is ook al geen probleem.


Albums, kalenders, kaartjes, cd-labels …

Tot slot wil je misschien iets meer doen met je foto’s dan gewoon in een boekje steken. Wat dacht je van een fotocollage? Digital image 2006 herkent de onderwerpen op foto’s, en knipt, plakt, verkleint of vergoot de foto’s tot alles past in de sjabloon. Het moet gezegd worden: het programma doet dat nog erg goed ook.
Wil je een gepersonaliseerd kaartje, uitnodiging, visitekaartje, een inlay voor je cd-doosje of een label voor een dvd? Dat kan allemaal. Een kalender is ook mogelijk, maar die is dan natuurlijk wel in het Engels.


Zelfgemaakte kalender met leuke foto

Conclusie
Microsoft Digital Image 2006 Standard Edition is een volledig, vlot, intuïtief en prettig werkend programma. Het gaat net ver genoeg voor de gewone gelegenheidsfotograaf zonder hem of haar te overdonderen met toch nooit gebruikte opties. 35,90 euro vinden we een eerlijke prijs. Toch een punt van kritiek: de Nederlandstalige handleiding is weliswaar volledig, maar kleurendruk zou de waarde ervan zeker ten goede komen.

Op de volgende pagina bespreken we de Suite Edition van Microsoft Digital Image 2006

1
2
3
4
Vorig artikelEen slimme muis zonder staart
Volgend artikelPodcast 18: Windows Vista bèta 1 (Deel 2)
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

7 REACTIES

  1. ik kocht van microsoftde digital image 2006 standard edition hoe kan ik gratis de phot story downloaden?

Reacties zijn gesloten.