Fotobewerkingsprogramma voor de gelegenheidsfotograaf

7
170

Microsoft Digital Image 2006 Suite Edition

In deze doos zitten twee cd’s, en de handleiding is veel dikker: zo’n 300 bladzijden, maar wel uitsluitend in het Engels, want van deze Suite Edition bestaat geen versie met Nederlandstalige handleiding. Jammer dat ze ook weer in zwartwit op flinterdun sigarettenblaadjespapier gedrukt werd: het geheel is amper 1 cm dik, inclusief de dikke kartonnen kaft!
Tijdens de installatie vraagt het programma of je Windows Media Player 10 wil downloaden. We zeggen "Nee", want op die pc staat nog de vorige versie van Media Player, en die voldoet daar ruimschoots. Na het verplichte herstarten van je pc wordt Media Player 10 even zo vrolijk toch gedownload en geïnstalleerd, waarom vragen ze het dan ?


Links voor, rechts na de bewerking: zoek de 5 verschillen

Ook hier worden weer nergens pictogrammen geïnstalleerd. In het startmenu zie je nu dat er drie programma’s werden geïnstalleerd: naast Digital Image 2006 Suite Edition Editor en Digital Image 2006 Suite Edition Library werd ook Photo Story 3.1 geïnstalleerd. Nu is Photo Story weliswaar een leuk en best een interessant programma – je kon hierover al eerder op deze website een bespreking lezen – maar het is gewoon gratis te downloaden op de site van Microsoft.
Wat Digital Image 2006 Suite Edition Library betreft kunnen we kort zijn: de enige verschillen met de Standard Edition Library zijn een link naar Photo Story, de mogelijkheid om foto’s ook naar een cd te schrijven en een Archive-Wizard. Die houdt bij welke foto’s er recent geïmporteerd werden, en verwittigt je dan om de maand dat het tijd is om die naar een cd te kopiëren.
Tussen Suite Edition Editor en de zonet besproken Standard Edition Editor zijn iets meer verschillen te vinden, hoewel het overgrote deel kan samengevat worden als "mag het een beetje meer zijn?". Je vindt er nu veel meer effecten, veel meer in te voegen objecten, veel meer kadertjes, enz. enz. Allemaal leuk om mee te spelen, dat wel.


Wou jij ook altijd al een Frans brood rond je foto vlechten?

Tussen de interessantere extra’s noteren we een slim gommetje (Smart Eraser) waarmee je storende voorwerpen kunt wegvlakken, waarbij de vrijgekomen ruimte automatisch opgevuld wordt in overeenstemming met de omgeving. Voor kleinere objecten lukt dat zelfs vrij goed.
In dezelfde stijl vind je hier een Clone Brush waarmee je voorwerpen kunt dupliceren en een Distortion Brush, die je zowat het effect geeft van met je vinger de nog natte verf uitsmeren.
Net zoals in de Standard Edition, heb je hier ook de Auto Fixes voor helderheid, contrast, witbalans en kleurverzadiging en de mogelijkheid ze elk manueel in te stellen. In de Suite Edition vind je vaak nog enkele regelingen meer, waaronder bijvoorbeeld histograms.


In deze versie kan je werken met histogrammen

Zoveel verschillen zijn er dus niet tussen de Standard Edition en de Suite Edition, en dan rijst natuurlijk de vraag: waarom is die handleiding meer dan dubbel zo dik? Aan Photo Story 3.1 zal het niet liggen, want in heel die handleiding wordt er zelfs met geen woord over gerept. Het antwoord is even simpel als teleurstellend: er staan drie dikke hoofdstukken in met raadgevingen: "Succesful Scanning", "Optimising your Monitor for Pictures" en "The Best of Tips & Tricks".

Conclusie
Microsoft Digital Image 2006 Suite Edition kon ons niet echt overtuigen. Je neemt de Standard Edition, je voegt er een gratis te verkrijgen programma aan toe en ineens is het een Suite geworden – dat is toch wat al te gortig. Waar de Standard Edition 35,90 euro kost, kost deze Suite Edition 79,90 euro. Er zitten wel enkele nuttige extra functies en extra figuurtjes in, maar of die een meerprijs van 44,00 euro rechtvaardigen is een andere vraag.
Adviesprijs
Microsoft Digital Image 2006 Standard Edition: 35,90 euro;
Microsoft Digital Image 2006 Suite Edition: 79,90 euro.
Systeemvereisten
PC met Pentium 700-MHz; Geheugen: 128 MB (Standard Edition), 256 MB (Suite Edition), 512 MB aanbevolen; 300 MB resp. 400 MB vrije ruimte op de harde schijf; cd-rom lezer 4x; SVGA monitor, resolutie: 800 x 600, 16-bit kleuren; Windows 98, 2000, Millennium, of XP; Videokaart 1 MB RAM; Muis of ander aanwijsapparaat; Internet Explorer 6.0; Internetverbinding 33.6-Kbps modem;
Opmerking: Photo Story 3.1 vereist Windows XP
1
2
3
4
Vorig artikelEen slimme muis zonder staart
Volgend artikelPodcast 18: Windows Vista bèta 1 (Deel 2)
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

7 REACTIES

  1. ik kocht van microsoftde digital image 2006 standard edition hoe kan ik gratis de phot story downloaden?

Reacties zijn gesloten.