Fotobewerkingsprogramma voor de gelegenheidsfotograaf

7
170

Je kunt ook een waardeoordeel geven aan je foto’s, van één tot vijf sterren. Dat laat je achteraf toe om aan familie of vrienden alleen "the best of" te tonen. Heb je een categorie foto’s geselecteerd, dan worden die als miniaturen (thumbnails) getoond. De grootte van die miniaturen is weliswaar in te stellen, maar gewoonlijk moet je een compromis zoeken tussen het aantal getoonde foto’s en het gewenste detailniveau. Hiervoor vond Microsoft een praktische oplossing: je kunt gewoon de muisaanwijzer even op een foto laten rusten om de miniatuur uit te vergroten. Dubbelklik je op een foto, dan zie je die zelfs schermvullend.


Muis even stilhouden en de foto wordt vergroot weergegeven

Editor
Het tweede deel van Microsoft Digital Image 2006 Standard Edition is de Editor. Die sluit naadloos aan met Library, je kunt van het ene programma naar het andere omschakelen zonder dat je de overgang eigenlijk echt merkt.
De Editor van Microsoft Digital Image 2006 opent met een startvenster. Je wordt uitgenodigd om eerst even rond te kijken in "Take a Tour". Dit is een soort miniatuur PowerPoint voorstelling waarin je getoond wordt wat er zoal mogelijk is met dit programma. Zie je iets waarvan je wilt weten hoe je dat nou precies moet doen, dan kan je op een hyperlink klikken die je naar het desbetreffende hoofdstuk in het helpbestand brengt.
Een andere optie in dat startvenster is: "Demonstration Videos", een grote naam voor drie korte filmpjes over je werkomgeving, enkele basishandelingen en het organiseren van je foto’s.


Het Startscherm; die Demonstration Videos stellen niet veel voor

Bovenaan het startvenster staan enkele knoppen waaronder openen van een fotobestand, een doorverwijzing naar Library en het maken van een Project. Wanneer je een foto opent, staat die zoals bij zowat alle fotobewerkingsprogramma’s centraal in de werkruimte (Canvas). Bovenaan vind je een menubalk en een knoppenbalk in de vertrouwde Windows-look.
Aan de rechterkant zie je als miniatuurtjes de lijst met geopende fotobestanden (Files), en een wat mysterieuze lijst met de gebruikte objecten (Stack). Wanneer je een foto opent, staat er slechts één object in die Stack, namelijk je foto zelf. Wanneer je nadien tekst bijvoegt, of lijnen, tekeningen, (delen van) andere foto’s, kadertjes , noem maar op, dan worden dat telkens nieuwe objecten in de Stack. Die objecten kan je op elk moment afzonderlijk verplaatsen en bewerken. Het komt eigenlijk zowat neer op het werken met lagen (Layers) maar het is eenvoudiger gehouden.


Je werkomgeving in Digital Image 2006

Links zie je de Takenlijst met zeven venstertjes. De meest gebruikte functies zijn hierin gegroepeerd en met één klik op te roepen. Je kunt de venstertjes wel afzonderlijk openen en sluiten, maar niet zwevend maken zoals bijvoorbeeld in Paintshop Pro. Er is een venster met de auto-fix functies voor helderheid, contrast, witbalans en kleurverzadiging. Is dat niet naar je zin, kan je in een ander venster al die instellingen manueel fijn-tunen. Een alles-in-één autofix zit er echter niet bij.

1
2
3
4
Vorig artikelEen slimme muis zonder staart
Volgend artikelPodcast 18: Windows Vista bèta 1 (Deel 2)
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

7 REACTIES

  1. ik kocht van microsoftde digital image 2006 standard edition hoe kan ik gratis de phot story downloaden?

Reacties zijn gesloten.