Presentaties eenvoudig actueel houden

0
64


Dynamische bijgewerkte veilinginformatie


Lay-out is eenvoudig te wijzigen

Doorgelicht
Wanneer een softwareproducent grote beloftes claimt, mag die zich natuurlijk aan een grondige test verwachten. Tijdens die test stelt DataPoint eigenlijk nooit teleur, het gaat ook nooit in de fout: het werkt gewoon. Wij maakten bij wijze van test een aanwezigheidslijst voor dokters in een polikliniek en een reclameboodschap voor een antiquair die zijn kunstschatten aanprijst en dat lukte allemaal probleemloos.
Toch één opmerking: DataPoint kan perfect foto’s weergeven, maar ze moeten wel allemaal dezelfde hoogte- en breedteverhoudingen hebben. Bestaat jouw collectie uit horizontale en verticale foto’s, dan kun je best eerst alle foto’s op een vierkant canvas kopiëren want anders zal een deel ervan vervormd worden weergegeven.
DataPoint is geen echt moeilijk programma, maar hier hoort wel een kanttekening bij. Je hoeft weliswaar geen databankbeheerder of programmeur te zijn om ermee te werken, maar een degelijke kennis van PowerPoint en enkele noties van Excel of Access zijn toch vereist. Je kunt moeilijk een link met een query in Access maken als je geen flauw benul hebt waarover dat gaat, nietwaar? Echt ingewikkeld is het allemaal niet, maar intuïtief zouden we het toch ook niet noemen. Dat wordt gelukkig keurig opgevangen door een degelijk helpbestand, een uitstekende tutorial, plus nog een aantal uitgewerkte voorbeelden die een goed idee geven van hoe één en ander in elkaar past.

Licentie
DataPoint kun je (voorlopig) niet in de reguliere computerwinkel verkrijgen: op de website van PresentationPoint dien je eerst de proefversie te downloaden, en dan één of meer licenties aan te vragen (een licentie kost 179 euro). Zonder licentie kun je DataPoint ook uitproberen gedurende een evaluatieperiode van 30 dagen, maar dan moet je tijdens de presentatie wel de vermelding "Evaluation Copy" voor lief nemen.
Bij de licentiepolitiek van PresentationPoint hebben we toch wel enkele bedenkingen. Naar het voorbeeld van Microsoft Windows XP genereert DataPoint een "Unique computer ID", dat je dan moet overmaken aan PresentationPoint. Die sturen je na betaling dan een sleutel terug. Deze sleutel is daarom gebonden aan die éne pc. Je kunt die dus niet zomaar vervangen, zelfs niet eens de harde schijf upgraden – het hangt van de goodwill van PresentationPoint af of je een nieuwe sleutel krijgt.
Een tweede probleem is dat de presentatie normaal gezien vertoond wordt op een pc of laptop in een conferentiezaal, op de ontvangstdesk of op een andere publieke plaats. Dat zal dan waarschijnlijk niet dezelfde plaats zijn waar de presentatie ontwikkeld wordt – en dus heb je minstens twee licenties nodig.
Er is wel een hulpmiddel om dit probleem enigszins te omzeilen: je kunt de presentatie exporteren als een gewone PowerPoint-voorstelling die op gelijk welke pc weer te geven is. Maar bezint eer je begint: wanneer de oorspronkelijke DataPoint-presentatie bestaat uit één dia gekoppeld aan een databank met 100 foto’s, dan zal de aldus geëxporteerde presentatie bestaan uit 100 dia’s! Bovendien is daar dan niets dynamisch meer aan.

Toekomst
PresentationPoint werkt momenteel aan twee andere, gelijkaardige programma’s. MessagePoint is een add-on die PowerPoint een screensaverfunctionaliteit geeft, eventueel nog gesynchroniseerd met een server. Zoiets kan interessant zijn voor een bedrijfsmatige berichtensystemen. OutlookPoint is een koppeling van PowerPoint met Outlook om items uit agenda’s of e-mailberichtjes over zetten naar DataPoint. Je kunt dan bijvoorbeeld gewoon een e-mailtje sturen naar jouw DataPoint monitor!

Conclusie
DataPoint is een waardevolle toevoeging voor PowerPoint met nuttige extra functionaliteit. We kunnen tal van toepassingsgebieden bedenken waar deze software succesvol kan worden ingezet. Eigenlijk vormt DataPoint een "missing link" tussen PowerPoint en andere (waaronder ook Microsoft-) programma’s, zodat je je kunt afvragen waarom men in Redmond daar zelf nog niet aan gedacht heeft. Wat ons betreft is deze software in ieder geval een aanrader.
Adviesprijs
179,00 euro
Systeemvereisten
20 MB op harde schijf; geïnstalleerde versie van Microsoft PowerPoint 2000, 2002 of 2003.
1
2
3
4
Vorig artikelBinnen de minuut een foto
Volgend artikelEenvoudiger informatie delen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.