Echte point-and-shoot pocketcamera

1
48

Instellen doe je alles via het menu dat je bedient met een knop met vierwegbesturing. Het menu is ook beschikbaar in het Nederlands. De heldere handleiding is wellicht aangewezen om de vele mogelijkheden van de Optio S5Z te doorgronden.

PentaxOptioS5z-vierknops.jpg

Boven de menuknop heeft de camera een Weergaveknop waarmee je schakelt tussen de opnamestand PentaxOptioS5z-weergave.jpgom foto’s te maken en de weergavestand om de foto’s te bekijken of te bewerken. In de opnamestand krijgt je in het midden van de camera twee vierkante haken te zien die het scherpstelkader uitmaken en de zone markeren waarin automatisch wordt scherpgesteld. Als je de ontspanknop half indrukt licht het scherpstelkader groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld. Door de ontspanknop helemaal in te drukken maak je de opname.
PentaxOptioS5Z_2.jpgDe eenvoudigste manier om een opname te maken is de Groene modus te gebruiken die bedoeld is om zonder verdere instellingen toch correcte foto’s te maken. In de Groene modus stelt de camera alle functies automatisch in, waaronder de sluitertijd en het diafragma. Als je op de menuknop drukt om andere instellingen te wijzigen, verschijnt er een pictogram om aan te geven dat je het menu niet kan openen.

Functiepallet
Iets meer instelmogelijkheden krijg je als de Mode-knop helemaal rechts onderaan op de achterzijde van de camera indrukt. Hiermee roep je een functiepallet dat je bestuurt via de menuknop. Je kunt bijvoorbeeld de functie "Programma" kiezen waarbij de camera automatisch sluitertijd en het diafragma instelt, maar waarbij je zelf, in tegenstelling tot de Groene modus waarin het menu geblokkeerd wordt, via het menu nog andere functies kunt instellen, zoals de flits of de witbalans.

PentaxOptioS5z-mode.jpg

Het functiepallet biedt je ook kant-en klare-instellingen of zogenaamde scèneprogramma’s voor het maken van (zelf)portret- of panoramafoto’s, of foto’s van landschappen, bloemen, zonsondergangen of bewegende onderwerpen. Bij de panoramafoto’s toont de panorama-assistent op het LCD-scherm een gedeelte van de vorige foto zodat je de verschillende foto’s naadloos op elkaar kunt laten afsluiten. De camera voegt de foto’s niet zelf samen tot een panoramafoto. Dat moet doen je via de meegeleverde fotobewerkingssoftware van ACDSee for Pentax.

PentaxOptioS5Z_4.jpg

Als je op de Mode-knop drukt in de weergavestand krijg je eveneens een functiepallet te zien dat je een aantal mogelijkheden biedt om foto’s te bewerken of extra informatie toe te voegen, zoals een gesproken memo (maximum 30 seconden). Je kunt afbeeldingen kopiëren, bijsnijden of bewerken met kleurfilters of helderheidsfilters of een beeld uit een video-opname selecteren en opslaan als foto. De videofunctie activeren is wat omslachtiger dan bij de meeste andere camera’s die een er een speciale knop voor hebben. Je dient eerst de functie op te roepen via het functiepallet dat je activeert via de Mode-knop. Wanneer je daarna de ontspanknop langer dan een seconde ingedrukt houdt start de camera de video-opname (640 x 480 pixels in MPEG4-formaat). Via de zoomknop kun je in- of uitzoomen op je onderwerp.

1
2
3
4
Vorig artikelScanner voor fotoliefhebbers
Volgend artikelDatabases liegen niet
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. sedert een paar dagen ben ik in het bezit van de optio s5z en ben reeds fel onder de indruk.de mooie heldere fotos ,zowel dag of avond zijn perfect ,daar ik normaal een leesbril draag heb ik die niet nodig om op het grote display alles af te lezen en dat is zekr al een pluspunt.
    alles laat zich gemakkelijk instellen en het toestel ligt me heel goed in de hand proficiat PENTAX

Reacties zijn gesloten.