HP Digital Entertainment Center Z500 en andere nieuwigheden

1
75

Schermen
Een dergelijk toestel vraagt natuurlijk om een kwaliteitsscherm. Daarom stonden in een andere hoek van de zaal drie schermen naast elkaar opgesteld. Het eerste was een normaal plasmascherm zoals je die tegenwoordig in menige huiskamer aantreft. Mooi beeld, prima kwaliteit – helemaal niets op aan te merken. Het tweede was HDTV, waarop dezelfde filmfragmenten vertoond werden maar dan wel in High Definition kwaliteit. Het verschil was duidelijk te merken, het verhaal dat HDTV zich verhoudt tot een gewone tv zoals cd’s tot de gewone langspeelplaten bleek hier inderdaad te kloppen. Toch één bedenking: laten we niet vergeten dat dit een zorgvuldig voorbereide demonstratie was en dat er ook prima opnames bestaan op elpee tegenover teleurstellende opnames op cd.


Vergelijking van dezelfde film op verschillende schermen

Maar er stond daar nog een derde toestel met een 108 cm scherm, in het begin zorgvuldig afgedekt met een doek wegens "top secret". Weer dezelfde filmfragmenten met o.a. Will Smith, het resultaat was ronduit verbluffend. Het toestel was gebaseerd op het principe van een retroprojector met DLP-chip, die gebruik maakte van de wobulating-technologie. Hierbij worden opeenvolgende beelden heel lichtjes ten opzichte van elkaar verschoven. Daardoor is het raster tussen de afzonderlijke pixels niet langer zichtbaar, en zelfs wanneer je met je neus op het scherm zit blijft het een haarscherp beeld. Je kreeg de indruk dat je naar een bewegende foto zat te kijken. Het mooiste van het verhaal moest nog komen: deze techniek wordt mogelijk veel goedkoper in massaproductie dan de plasma of de LCD schermen. Maar zoals gezegd: voorlopig is het nog toekomstmuziek.


De wobulator-techniek resulteert in een indrukwekkend, haarscherp beeld

In diezelfde sessie Home Computing van de HP Lab University 2005, Experience Technology kregen de deelnemers ook een blik op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Een eerste heikel punt hebben we zonet al aangehaald: de onwaarschijnlijke wirwar van kabels die menig kandidaat-koper zal afschrikken.


Hier liggen ze erg mooi, gewoonlijk ziet dat er wel anders uit!

Nochtans is een voor de hand liggende oplossing niet ver te zoeken en vele mensen hebben het al in huis: een doodgewoon computernetwerkje. Over zo’n huisnetwerkje kan je immers probleemloos geluid, beeld of data versturen. Alle apparaten zouden dan aangesloten worden via eenzelfde soort kabel op een centrale hub en zo met elkaar verbonden zijn, een kind kan de was doen!

1
2
3
Vorig artikelLynx
Volgend artikelOS/2 is dood (alweer!), lang leve OS/2 – euh, eComStation!
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. In Amerika is de HP z545-b Digital Entertainment Center gelanceerd.
    Meer [url=http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2004/declaunch/ds_z545.pdf
    ]info[/url]

Reacties zijn gesloten.