HP Digital Entertainment Center Z500 en andere nieuwigheden

1
75

Statuspaneel
Niets aan de voorkant van het toestel laat vermoeden dat je hier voor een pc staat. In het centrale gedeelte onderaan is het statuspaneel gemonteerd, een schermpje dat op elk moment weergeeft welke toepassingen geladen zijn alsook alle relevante informatie toont in verband met de televisie. De rest van de voorkant is eigenlijk een verzameling openklappende luikjes. Boven het statuspaneel bevindt zich de DVD lade. Deze verbergt een double-layer, dual-format DVD±R/RW player/burner met de nieuwste LightScribe technologie (klik op de link om onze test te lezen). Deze laatste laat je toe tekst, tekeningen of andere informatie rechtstreeks op de bovenkant van de cd-rom te etsen zodat het gebruik van zelfklevende etiketten overbodig wordt.


De luikjes verbergen heel wat functionaliteit

Het luikje linksonder verbergt alle audio- en video-aansluitingen, waaronder S-Video, Composite, Audio, Firewire, een koptelefoon- en microfoonplug.
Symmetrisch hiervan, achter het luikje rechtsonder, zitten dan de data aansluitingen. We herkennen hier twee USB 2.0 poorten en een 9-in-1 media reader waarmee zowat alle gangbare types geheugenkaartjes kunnen gelezen worden.

Personal Media Drive
Achter het luikje daarboven, vind je alleen naar een groot gat. Hierin past je Personal Media Drive, eigenlijk een externe harde schijf van 160 GB. Deze is hot-plugable en voorzien van een USB-aansluiting zodat je ze probleemloos kunt aansluiten op gelijk welke andere pc met een USB-plug.
Zo’n Personal Media Drive is in feite het ei van Columbus. Gedaan met harde schijven die steevast de klein worden, gedaan met bestanden die te groot zijn voor een cd-rom of een geheugenstaafje, gedaan met vertrouwelijke gegevens die ergens onbeheerd achter blijven: je neemt eenvoudigweg je Personal Media Drive overal mee naartoe, je koopt er een bij als daar behoefte toe is en je kunt hem eenvoudig in een kluis opbergen. Natuurlijk heeft de DEC Z500 ook zijn eigen, ingebouwde harde schijf van 200 of 250 GB al naargelang het model, die Personal Media Drive is gewoon maar een extraatje.
 


De HP Personal Media Drive: in feite een USB harde schijf van 160 GB

Over de achterkant van het toestel kunnen we kort zijn: die is zonder meer indrukwekkend en een nachtmerrie voor wie een hekel heeft aan kabeltjes en pluggetjes. Naast de gebruikelijke aansluitingen van een gewone pc inclusief 802.11 b/g WiFi vind je hier ook nog analoge en digitale video aansluitingen, analoge 7.1 audio aansluitingen en een digitale S/PDIF audio aansluiting. Met twee infrarood zendertjes kunnen andere toestellen aangestuurd worden. Verder zijn er nog de in- en uitgangen van de twee ingebouwde TV tuners.


De juiste stekker in de juiste plug

Inwendige
Natuurlijk beoordeel je een pc niet op zijn voor- en zijn achterkant, maar op het inwendige. Dat stelt al evenmin teleur. Het hart van deze pc is een Intel Pentium 4 Processor 5308 met Hyper-Threading Technology9 (3.0GHz, 800MHz Front Side Bus) en 512MB PC3200 DDR SDRAM geheugen. Als grafische kaart werd gekozen voor de ATI RADEON X300 SE met 128MB geheugen.
Voorlopig is het toestel bij ons nog niet te koop, maar in Frankrijk werd het in mei 2005 gelanceerd. Als richtprijs werd 1500 ¤ opgegeven, vermoedelijk is dit de prijs van een toestel zonder Personal Media Drive.

1
2
3
Vorig artikelLynx
Volgend artikelOS/2 is dood (alweer!), lang leve OS/2 – euh, eComStation!
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. In Amerika is de HP z545-b Digital Entertainment Center gelanceerd.
    Meer [url=http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2004/declaunch/ds_z545.pdf
    ]info[/url]

Reacties zijn gesloten.