Digitale tv- en radiosignalen uit de ether plukken

2
395

Ook de Trust ontvanger vindt alle digitale kanalen van de VRT. Maar het korte antennetje dat Trust bij de TV-2100 levert, kun je niet altijd gemakkelijk bij een raam opstellen zoals Trust in de handleiding adviseert. Onze ontvangst was dan ook niet altijd zuiver, omdat onze test-pc bij een bureau midden in een kamer stond opgesteld. Het beeld gaf vaak vreemde artefacten en was in feite niet echt bekijkbaar.

DVB-T_Trust_tv.jpg
Moderne kunst? Nee, slechte ontvangst

De ontvangst was een stuk beter toen we de antenne via een coaxverlengkabel een half metertje konden verplaatsen en bij een raam installeren, al kregen we toch nog regelmatig storende blokjes in het beeld. Voor wie de Trust TV-2100 op een notebook installeert, is het natuurlijk eenvoudiger om naar een betere ontvangstplek te zoeken, al moet die dan wel met de notebook, de ontvanger en de antenne beginnen rond te zeulen. Er zijn notebookfabrikanten die een DVB-T-ontvanger al standaard integreren in een notebook, wat het opsporen van de beste ontvangstplek een stuk eenvoudiger maakt.
In het paneel met de interface van de TV-2100 kun je kanalen kiezen of een uitzending opnemen en de opname afspelen. Je kunt ook ‘snapshots’ maken van de uitzending, maar toen we dat een paar keren achter elkaar probeerden, kregen we een fatale fout en dienden we de software af te sluiten. In het paneel krijg je ook info over de kanaalsterkte en de kwaliteit van het beeld. Via de knop met opties kun je de volgorde van de kanalen veranderen, aangeven in welke map je eventuele opnames van video of snapshots wil opslaan. Er is ook een mogelijkheid om opnames te plannen en je kunt ingeven of dat eenmalig moet gebeuren of volgens een vast opnameschema. De TV-2100 Digital TV & Radio Receiver van Trust lijkt ons een interessante oplossing voor notebookgebruikers. Maar onze testen wijzen uit dat de kwaliteit van de ontvangst een stuk minder is dan bij de König ontvanger voor de tv.

Conclusie
De DVB-T-oplossing van König om digitale tv- en radiosignalen te ontvangen en af te spelen is gebruiksvriendelijk en de weergave goed. Bij de DVB-T-ontvanger van Trust stellen we ons toch de vraag of je je op termijn niet zult beginnen te ergeren aan de storingen in het beeld. Al is het natuurlijk zo dat de TV-2100 eerder bedoeld is voor mobiele gebruikers en die willen wellicht slechts occasioneel genieten van hun favoriete programma’s. Feit blijft dat je met een binnenhuisantenne in België niet erg veel keuze hebt wat tv-programma’s betreft. Het radio-aanbod is breder en dan geniet je ook nog eens van bijna cd-kwaliteit.
Adviesprijs
König Electronic DVB-T FTA 11: 109 euro;
Trust TV-2100 Digital TV & Radio Receiver: 149,95 euro.
1
2
3
4
Vorig artikelMultifunctionele gsm’s met muzikale talenten
Volgend artikel5 megapixel camera voor de ambitieuze instapper
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik woon in Vosselaar bij Turnhout. Met een Freecom DVB-t USB-systeem zie ik dat er signaal is maar het is te zwak. Ook buiten lukt het niet en boven met de antenne op een kantelraam ook niet.
    Vervolgens een versterkte binnenantenne gekocht, een Philips TT350 (38 dB versterking) – horizontaal – en uitgeprobeerd op dezelfde locaties. Frustrerend: signaal 4:6, voldoende voor een identificatie, met brokjes geluid maar geen beeld. Ik was er gisteren niet tevreden mee. Ga ik de spullen verkopen? Of bijhouden voor het moment dat de dochter \”op kot\” gaat?

  2. Hallo,

    heb me dan ook maar zo\’n DVB-T ding aangeschaft, omdat de kwaliteit van de gwone straalverbinding van de VRt zenders de laatste tijd hier in de provincie A\’pen verschrikkelijk slecht was.
    Heb geen kabel in huis en heb daar ook geen behoefte aan.
    Stel wel vast dat de de RTBF ondertussen digitaal op de satelite zit , VTm, ka2 , vt4 en de rest netjes zen verbindingen via de kabel doet waardoor deze geen bijkomende onkosten heb van dure straalverbindingen analoog of digitaal.
    Van echt consequent beleid kan je in dit land niet spreken.
    ik denk dat de meeste mensen niet eens beseffen dat men hier in België (Vlaanderen in hoofdzaak) eigenlijk flink gerold wordt door de kabelmaatschappijen. Nu zeker dat men vanaf sep met digitale TV gaat beginnen via de kabel.
    Ik hoop dat de VRt zen digitale ether activiteiten nu niet gaat stopzetten en beseft dat er steeds meer mensen hun kabelabbonement opzeggen en hierdoor er ng een mooi toeskomst open ligt voor DVB-T.
    Zeg nu zelf , 3 TV zenders en een stuk of 10radioposten op een ontvanger die 3000 channels aankan , dat is toch eigenlijk wel om te lachen.
    Hoop dat de VRT zen planne doorzet om thema kanalen op te starten , zoals historsch waar maar enkel documentaires worden uitgezonden , moet ik er alvast men slaap niet voor laten zoals nu het geval is met die onmogelijk uitzenduren van hen.

    groetjes

    Fred
    St.M A\’pen

Reacties zijn gesloten.