Digitale tv- en radiosignalen uit de ether plukken

2
393

DVB-T-ontvangst op tv: König Electronic DVB-T FTA 11

KE_fta10.gif

We kregen via de firma Nedis uit Geel de DVB-T FTA 11 van König Electronic. Het voorpaneel van deze ontvanger in een aluminium behuizing ziet er erg eenvoudig uit, met in het midden een eenvoudig LED-schermpje dat kanaalinformatie toont en in ‘stand by mode’ (slaapstand) de locale tijd. Rechts zit een Aan-/Uit-knop met daarnaast twee knoppen om op en neer te scrollen in het OSD (On Screen Display) of schermmenu of van programma te veranderen. Het achterpaneel heeft twee SCART-aansluitingen voor verbinding met tv of videorecorder, een audio-uitgang voor stereogeluid en een seriële poort voor verbinding met een computer, wat noodzakelijk is als de ontvanger wilt upgraden. Je treft er ook nog twee antenne-verbindingen: een Ant(enne)-In voor verbinding met de antenne en een Ant(enne)-Out voor verbinding met de tv.

KE_DCBT_1.jpg
Achterzijde met aansluitmogelijkheden DVB-T FTA 11 

König levert ook een overzichtelijke afstandsbediening mee waarmee je programma’s kunt kiezen en de ontvanger kunt configureren. Wanneer je de DVB-T FTA 11 voor de eerste keer aanzet, dien je eerst de basisinstellingen, zoals taal, tijd, tv-type, schermverhoudingen en het OSD-menu in te stellen. Je kunt hier ook via de Lock Control het toestel beveiligen tegen ongewenst gebruik. Zo kun je bepaalde kanalen blokkeren of het menu ‘locken’ zodat niemand anders dit kan wijzigen

KE_DVBT_3.jpg
De ontvanger zoekt automatisch naar beschikbare kanalen

Vervolgens laat je de ontvanger de beschikbare kanalen ontdekken via de optie Automatic Search. Indien je dat wenst kan je ook via Manual Search handmatig kanalen zoeken. Wij hielden het bij een Automatic Search via een eenvoudige, telescopische binnenhuisantenne. De DVB-T FTA 11 vond de beide VRT tv-kanalen evenals de beschikbare audio-kanalen. De ontvangst was zeer goed, zeker in vergelijking met wat de binnenhuisantenne via analoge ontvangst aan beelden liet zien.
Het OSD-menu heeft vier pictogrammen. Naast het Instellen en het Kanaalzoeken, kun je ook nog beschikbare kanalen bewerken, wat inhoudt dat je ze van plaats kunt verwisselen in de getoonde lijst met kanalen of ze uit de lijst verwijderen. Tot slot kun je via het vierde pictogram algemene informatie opvragen. Zo kan je hier de sterkte van het signaal opvragen, het toestel resetten en zelfs een spelletje ‘Tetris’ of ‘Block out’ spelen op je tv.

KE_DVBT_2.jpg
Een vier-pictogrammenmenu

Tijdens het kijken naar tv of luisteren naar de radio kun je door de info-toets op de afstandsbediening in te drukken een infobalk oproepen waarmee je de verschillende menudelen kunt opvragen. Op de afstandsbediening zit er ook een knop TEXT die je naar de teletekstpagina’s leidt (als teletekst beschikbaar is).
De König DVB-T FTA 11 is een rechttoe rechtaan oplossing voor wie beschikbare tv- en radiosignalen gratis uit de ether wil plukken. Je hoeft technisch niet onderlegd te zijn om de ontvanger aan de praat te krijgen. De kwaliteit van de beelden en het geluid is uitstekend, maar je bent in Vlaanderen op dit ogenblik wel beperkt tot wat de VRT uitzendt aan digitale tv en radio, als je het met een binnenhuisantenne doet.

1
2
3
4
Vorig artikelMultifunctionele gsm’s met muzikale talenten
Volgend artikel5 megapixel camera voor de ambitieuze instapper
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik woon in Vosselaar bij Turnhout. Met een Freecom DVB-t USB-systeem zie ik dat er signaal is maar het is te zwak. Ook buiten lukt het niet en boven met de antenne op een kantelraam ook niet.
    Vervolgens een versterkte binnenantenne gekocht, een Philips TT350 (38 dB versterking) – horizontaal – en uitgeprobeerd op dezelfde locaties. Frustrerend: signaal 4:6, voldoende voor een identificatie, met brokjes geluid maar geen beeld. Ik was er gisteren niet tevreden mee. Ga ik de spullen verkopen? Of bijhouden voor het moment dat de dochter \”op kot\” gaat?

  2. Hallo,

    heb me dan ook maar zo\’n DVB-T ding aangeschaft, omdat de kwaliteit van de gwone straalverbinding van de VRt zenders de laatste tijd hier in de provincie A\’pen verschrikkelijk slecht was.
    Heb geen kabel in huis en heb daar ook geen behoefte aan.
    Stel wel vast dat de de RTBF ondertussen digitaal op de satelite zit , VTm, ka2 , vt4 en de rest netjes zen verbindingen via de kabel doet waardoor deze geen bijkomende onkosten heb van dure straalverbindingen analoog of digitaal.
    Van echt consequent beleid kan je in dit land niet spreken.
    ik denk dat de meeste mensen niet eens beseffen dat men hier in België (Vlaanderen in hoofdzaak) eigenlijk flink gerold wordt door de kabelmaatschappijen. Nu zeker dat men vanaf sep met digitale TV gaat beginnen via de kabel.
    Ik hoop dat de VRt zen digitale ether activiteiten nu niet gaat stopzetten en beseft dat er steeds meer mensen hun kabelabbonement opzeggen en hierdoor er ng een mooi toeskomst open ligt voor DVB-T.
    Zeg nu zelf , 3 TV zenders en een stuk of 10radioposten op een ontvanger die 3000 channels aankan , dat is toch eigenlijk wel om te lachen.
    Hoop dat de VRT zen planne doorzet om thema kanalen op te starten , zoals historsch waar maar enkel documentaires worden uitgezonden , moet ik er alvast men slaap niet voor laten zoals nu het geval is met die onmogelijk uitzenduren van hen.

    groetjes

    Fred
    St.M A\’pen

Reacties zijn gesloten.