Multimedia in je woonkamer

2
43


LaCie SilverScreen met afstandsbediening

Bediening
Van bediening is er eigenlijk alleen sprake als de SilverScreen in je woonkamer aangesloten is. Je gebruikt dan je tv en de meegeleverde afstandsbediening om het toestelletje te bedienen. Die afstandsbediening is flinterdun (slechts een paar millimeter dik) en werkt met klikknopjes: vier kolommen van elf rijen knopjes is een behoorlijke massa, maar omdat LaCie een slim kleurenschema gebruikt blijkt de afstandsbediening toch makkelijk te navigeren. Het helpt wel als je de afstandsbediening van een gemiddelde dvd-speler gewend bent, want LaCie geeft nergens uitleg over de betekenis van de toetsen .
Het OSD-menu maakt slechts een miniem gebruik van grafieken en is eigenlijk quasi gewoon tekst. Dat menu volgt in feite de indeling van de harde schijf en biedt een keuze voor films, muziek, afbeeldingen of instellingen. Diezelfde indeling tref je aan op de harde schijf in de vorm van directory’s, waarbij ‘instellingen’ wel ‘firmware’ heet. Standaard spreekt de SilverScreen Engels met je, maar je kunt via ‘Settings’ (instellingen) een andere taal kiezen, waaronder ook Nederlands. Voor de rest is het een kwestie van met de navigatietoetsen (omhoog, omlaag, links en rechts) een bestand te kiezen en dan op Play/Enter te drukken. De SilverScreen speelt het gekozen bestand dan af via je tv of HT-systeem. Er is ook een toets ‘play all’ om alle zichtbare bestanden af te spelen in de gekozen rubriek of subdirectory. Tijdens het afspelen van mp3’s wordt geen id3tag-informatie getoond en dat is wel jammer. Geluid via digital uit is prima: dat wordt dan bepaald door je versterker. Het toestel heeft geen ventilator en is dus superstil. Plaatjes worden op het volledig tv-scherm getoond en daarbij past de SilverScreen de afbeelding aan het schermformaat aan met respect voor de beeldverhoudingen.

Incompatibel
LaCie meldt in zijn handleiding niet duidelijk genoeg welke videoformaten ondersteund worden en dat zal bij veel Windows-gebruikers aanleiding geven tot de veronderstelling dat alles wat onder Windows afgespeeld kan worden ook door de SilverScreen ondersteund wordt. Dat is helaas zeker niet het geval. In feite ondersteunt de SilverScreen alleen maar MPEG-formaten: MPEG1, MPEG2 (AVI, VOB en ISO) en MPEG4 (AVI, DivX en XviD). Windows kent echter ook nog AVI’s met Microsoft-specifieke encoderingen en WMV’s, maar de SilverScreen ondersteunt dat soort videos dus helemaal niet.
Bij de afbeeldingen kan de SilverScreen alleen jpeg’s aan, alle andere beeldformaten worden niet ondersteund. Voor muziekbestanden is de ondersteuning gelukkig uitgebreider: mp3, wma, wav en aac (de Windows-variant, niet de Apple m4a-variant!) maar ook AC3 (Dolby Digital). Bestanden met DTS-encodering aan boord kunnen in principe ook, maar voor zowel Dolby Digital als DTS moet de S/PDIF-aansluiting gebruikt worden want de SilverScreen heeft geen decoders voor die formaten aan boord. Bij de DivX-bestanden ondersteunt de SilverScreen ook ondertitels in .sub of .srt, maar ze moeten exact dezelfde naam hebben als het hoofdvideobestand en in dezelfde directory staan.

Conclusie
LaCie zou veel duidelijker moeten maken welke soorten videoformaten voor Windows allemaal niet ondersteund worden, of natuurlijk deze formaten juist wel ondersteunen. We zijn er ook niet zeker van of de connectoren van de SilverScreen het veelvuldig aan- en afkoppelen zullen aankunnen. Suggestie aan LaCie: voorzie een (W)LAN-verbinding! De LaCie SilverScreen is zeker een leuk idee maar de prijs is naar onze mening te hoog voor wat er geboden wordt.
Adviesprijs
249 euro
Systeemvereisten
pc of Mac met USB 2.0 ondersteuning; tv of HT-installatie met aansluitingen voor composite video of S-Video of SCART, voor analoog stereogeluid of voor digitale coax.
Aansluitingen: minijack S/PDIF, HDMI, USB-2.0 (mini-B)
Meegeleverd: voeding met mini-B-uit-USBconnector, USB-kabel (A-uitconnector naar mini-B-uit) conversiestekker (A-uit en A-in plus mini-B-in) om voeding samen met pc te kunnen aansluiten, HDMI-kabel met compvid+L+R plus S-Video, conversiestekker SCART-compvid+L+R, coaxkabel minijack naar tulp, uitwisselbare stroomstrekker (USA) voor voedingsadapter; cd-rom met handleidingen, originele inhoud HDD en Win98-drivers; afstandsbediening met knopbatterij.
1
2
Vorig artikelNieuwe µ met 8 miljoen pixels
Volgend artikelCreativiteit digitaal aan banden

2 REACTIES

  1. Nog een vraagje : het is mij niet echt duidelijk welke voeding er gebruikt wordt bij het afspelen op de T.V. In 220 V stekker ?

Reacties zijn gesloten.