Leer je pc vrijhouden van hackers, spam, spyware en virussen

2
16

Controleren
In hoofdstuk 2 "Controleer uw PC" ga je in drie stappen je pc controleren op spyware en virussen. Voor de speurtocht naar virussen wordt beroep gedaan op "Housecall" van Trend Micro, Spyware wordt opgespoord met "Privacy Analyzer" van Webroot en je pc wordt op beveiliging gecheckt door "Security Check" van Symantec.
Deze drie programma’s zijn ook gewoon gratis op het internet te vinden, maar dan moet je verder maar je plan zien te trekken. Hier heeft ComputerVeilig een zeer praktische oplossing voor gevonden. De cd-rom zoekt zelf de juiste internetpagina, maar verder word je begeleid door een wizard die hier "Cue Card" heet. Het is een klein venstertje dat altijd op de voorgrond blijft staan, en dat je stap voor stap aangeeft wat je nu precies moet doen: "klik op het woordje Start Now dat u op deze pagina links boven ziet" enzovoort. Erg handig voor wie niet echt thuis is in deze dingen.
Toch hebben we ook hier weer onze bedenkingen. De drie gebruikte programma’s getuigen weliswaar van een uitstekende, weloverwogen keuze, maar het is en blijft toch wel erg beperkt. Zeker op het gebied van anti-spyware sta je meestal verbaasd hoeveel bedreigingen een tweede programma er nog uithaalt.
Een andere bedenking betreft de Cue Cards. Die verwijzen uiteraard naar de actuele lay-out van de betrokken websites. Van zodra zo’n site zijn lay-out wijzigt, ben je niets meer met die Cue Cards, want die staan op de cd-rom en zijn bijgevolg niet te updaten.

De Cue Card in het venster verwijst naat de echte site op de achtergrond

Voorkomen
In het derde hoofdstuk "Beveilig uw PC" word je begeleid in het aanbrengen van een standaard gratis beveiliging. Ook hier wijzen de handige Cue Cards je weer de weg om zelf eenvoudig een spamfilter, firewall, virusscanner en spywarekiller te installeren en te gebruiken.
Als eerste stap laat ComputerVeilig je vooraf je Windowsversie en je Microsoft Office pakket updaten. Vervolgens wordt een anti-virus programma geïnstalleerd. Hier viel de keuze op "AVG Anti Virus" van Grisoft. Je pc blijft voortaan spamvrij dank zij "Spamihilator" van het gelijknamige bedrijf Spamihilator. "Search & Destroy" van Spybot houdt de spyware tegen. Na de installatie van Search & Destroy krijg je de aanbeveling om als aanvulling ook Lavasoft’s "Ad Aware" te installeren, maar hier zal je het dan wel zonder Cue Cards moeten stellen. Tot slot word je onzichtbaar voor de buitenwereld met de "Personal Firewall" van Sygate.

Conclusie
Voor een newbie die aarzelend zijn eerste stapjes zet op het internet en nog geen flauw benul heeft van de valkuilen, wolfijzers en schietgeweren die hem daar te wachten staan, is dit zonder meer een schitterend alles-in-één pakket met begrijpelijke informatie en duidelijke richtlijnen om het ergste te voorkomen. Die 15 euro zijn zeker goed besteed. Maar voor wie al een beetje zijn weg weet in het internet-labyrint: al de gebruikte programma’s kan je ook zelf als freeware downloaden. En al die informatie dan? Die (en nog veel meer) kan je ook terugvinden op de website van ComputerVeilig, een website die overigens een bezoek meer dan waard is.
Adviesprijs
14,95 euro
Systeemvereisten
Windows 95/98/Me/NT 4.0 SP3/2000/XP, Internet Explorer 5.0 of hoger, Processor 150 MHz of hoger, schermresolutie 800 x 600, 64 MB RAM
1
2
Vorig artikelHandenvrij bellen in de wagen
Volgend artikelBeperkte oplage van Pentax “pancake”-lens
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.